Makedonija: Ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku, Xhaferi kazao da će biti posljedica

Xhaferi, član Demokratske unije za integraciju (DUI), jedne od stranaka Albanaca u Makedoniji nakon čijeg izbora je nastao haos u Sobranju, rekao je za prištinski Zeri da je “ovo teška situacija” i da će “događaji od sinoć sigurno imati svoje reperkusije”

Sinoć u Sobranju (Foto: Printscreen)

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Agim Nuhiu podnio je ostavku na tu funkciju, kako je rekao, iz moralnih razloga, javlja “Avaz”.

“On je izrazio žaljenje zbog nereda u Sobranju i istakao da pojedine strukture u Ministarstvu nisu obavile svoj dio posla”, piše avaz.ba.

Izabrani predsjednik makedonskog Sobranja Talat Xhaferi izjavio je da će “biti posljedica” zbog onoga što se sinoć dešavalo u parlamentu, ali da vjeruje da će “sve leći na svoje mjesto”.

Xhaferi, član Demokratske unije za integraciju (DUI), jedne od stranaka Albanaca u Makedoniji nakon čijeg izbora je nastao haos u Sobranju, rekao je za prištinski Zeri da je “ovo teška situacija” i da će “događaji od sinoć sigurno imati svoje reperkusije”.

“Ipak, vjerujem da će sada sve leći na svoje mjesto. Albanski poslanici su dobro, mi smo odmah evakuisani i nismo u opasnosti”, rekao je on, prenosi Al Jazeera.

Zeri navodi da je Xhaferi ranije poručio da “neće dozvoliti uzurpaciju institucija”.

Makedonski MUP je saopštio da je situacija u centru Skoplja normalizovana nakon što je u centru makedonske prijestonice u protestima povrijeđeno između 77 i 100 ljudi.

Demonstranti su sinoć upali u makedonsko Sobranje, nakon što je parlamentarna većina izabrala Xhaferija za predsjedavajućeg parlamenta, i napali i raskrvarili glave lidera SDSM-a Zorana Zaeva i potpredsjednika te stranke Damjana Mančevskog, a teže je povrijeđen poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji.

Poslanici i novinari, među kojima i ekipa Al Jazeere, bili su prisilno zadržani u zgradi Sobranja, ali ih je policija kasnije evakuisala.

Makedonija četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora još nema vladu, a gradonačelnicima i predsjednicima opština mandat je istekao jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

Mediji su ranije objavili da Brisel razmišlja o sankcionisanju pojedinih političara, prije svega predsjednika Gjorga Ivanova i funkcionera VMRO-DPMNE-a.

Konstitutivna sjednica Sobranja počela je 30. decembra prošle godine.

Predsjednik Ivanov i dalje odbija da dodijeli mandat za formiranje vlade Zaevu, koji je parlamentarnu većinu osigurao uz podršku dviju albanskih partija, Demokratske unije za integracije i Bese.

Glavni kamen spoticanja je takozvana Tiranska platforma, koja bi Albancima, navodno, trebala da osigura veća prava, uključujući i uvođenje albanskog kao zvaničnog jezika. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!