Strahovi se obistinili: Islamska država pregovara s Al-Qa’idom o mogućoj alijansi?

“Razgovori su počeli. Otvoren je dijalog između predstavnika Abu Bakr al-Bagdadija i predstavnika Aymana al-Zawahirija”, rekao je Allawi

 Abu Bakr al-Bagdadi (Foto: Youtube/Printscreen)

Islamska država pregovara s Al-Qa’idom o mogućoj alijansi, rekao je za Reuters zamjenik premijera Iraka, Ayad Allawi.

On je u intervjuu za Reuters otkrio da je informaciju dobio od svojih iračkih i regionalnih izvora upoznatih sa situacijom u Iraku.

“Razgovori su počeli. Otvoren je dijalog između predstavnika Abu Bakr al-Bagdadija (samoproglašenog kalifa Islamske države, op. a.) i predstavnika Aymana al-Zawahirija (čelnika Al-Qa’ide, op. a.),“ rekao je Allawi, javlja jutarnji.hr.

Islamska država od Al-Qa’ide se odvojila 2014. godine i odmah krenula u veliku teritorijalnu ekspanziju širom Iraka i Sirije, a istovremeno je s nekad najmoćnijom terorističkom organizacijom ratovala u potrazi za novim regrutima, novcem i “titulom” vodeće globalne džihadističke grupe, što im je u velikoj mjeri i uspjelo. Zawahiri, s druge strane, nije štedio kritike na nekadašnje “učenike” zbog njihovih brutalnih metoda poput odrubljivanja glava, sakaćenja i utapanja zarobljenika, zbog čega nije jasno kako grupe misle da započnu saradnju.

Ayman al-Zawahiri (Foto: Youtube)

Bagdadi se nakon velikih osvajanja 2014. godine u mosulskoj džamiji al-Nuri proglasio kalifom takozvane Islamske države, što je takođe jedna od tačaka sukoba s Al-Qa’idom. No, krajem prošle godine stvari su za “kalifa” i njegovu džihadističku grupu krenule na lošije, naročito nakon zajedničke ofanzive iračkih snaga, šiitskih milicija, Kurda i međunarodnih kolacionih snaga na Mosul, dotad najveći grad pod kontrolom ISIL-a.

Široka koalicija grad je okružila i tokom nekoliko mjeseci istjerala borce Islamske države iz dijela grada istočno od rijeke Tigris i zbila ih u ulice Starog grada u Mosulu. Kako bi obranili teritoriju, džihadisti su koristili bombaše samoubice, snajpere i naoružane dronove, a nije im strano ni korištenje civila za živi štit, više puta su rekli irački i američki vojni službenici.

No, sve to je samo usporilo ofanzivu Iračana, pa je izgledno da će ISIL prije ili kasnije izgubiti kontrolu nad Mosulom. Kako gube i na drugim frontovima, a prijeti im i opsada njihovog “glavnog grada” Raqqe u Siriji, Baghdadi je očito pomoć potražio kod nekadašnjih “saradnika” u globalnom džihadu. Hoće li nešto biti od toga, tek treba vidjeti.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH