Strahovi se obistinili: Islamska država pregovara s Al-Qa’idom o mogućoj alijansi?

“Razgovori su počeli. Otvoren je dijalog između predstavnika Abu Bakr al-Bagdadija i predstavnika Aymana al-Zawahirija”, rekao je Allawi

 Abu Bakr al-Bagdadi (Foto: Youtube/Printscreen)

Islamska država pregovara s Al-Qa’idom o mogućoj alijansi, rekao je za Reuters zamjenik premijera Iraka, Ayad Allawi.

On je u intervjuu za Reuters otkrio da je informaciju dobio od svojih iračkih i regionalnih izvora upoznatih sa situacijom u Iraku.

“Razgovori su počeli. Otvoren je dijalog između predstavnika Abu Bakr al-Bagdadija (samoproglašenog kalifa Islamske države, op. a.) i predstavnika Aymana al-Zawahirija (čelnika Al-Qa’ide, op. a.),“ rekao je Allawi, javlja jutarnji.hr.

Islamska država od Al-Qa’ide se odvojila 2014. godine i odmah krenula u veliku teritorijalnu ekspanziju širom Iraka i Sirije, a istovremeno je s nekad najmoćnijom terorističkom organizacijom ratovala u potrazi za novim regrutima, novcem i “titulom” vodeće globalne džihadističke grupe, što im je u velikoj mjeri i uspjelo. Zawahiri, s druge strane, nije štedio kritike na nekadašnje “učenike” zbog njihovih brutalnih metoda poput odrubljivanja glava, sakaćenja i utapanja zarobljenika, zbog čega nije jasno kako grupe misle da započnu saradnju.

Ayman al-Zawahiri (Foto: Youtube)

Bagdadi se nakon velikih osvajanja 2014. godine u mosulskoj džamiji al-Nuri proglasio kalifom takozvane Islamske države, što je takođe jedna od tačaka sukoba s Al-Qa’idom. No, krajem prošle godine stvari su za “kalifa” i njegovu džihadističku grupu krenule na lošije, naročito nakon zajedničke ofanzive iračkih snaga, šiitskih milicija, Kurda i međunarodnih kolacionih snaga na Mosul, dotad najveći grad pod kontrolom ISIL-a.

Široka koalicija grad je okružila i tokom nekoliko mjeseci istjerala borce Islamske države iz dijela grada istočno od rijeke Tigris i zbila ih u ulice Starog grada u Mosulu. Kako bi obranili teritoriju, džihadisti su koristili bombaše samoubice, snajpere i naoružane dronove, a nije im strano ni korištenje civila za živi štit, više puta su rekli irački i američki vojni službenici.

No, sve to je samo usporilo ofanzivu Iračana, pa je izgledno da će ISIL prije ili kasnije izgubiti kontrolu nad Mosulom. Kako gube i na drugim frontovima, a prijeti im i opsada njihovog “glavnog grada” Raqqe u Siriji, Baghdadi je očito pomoć potražio kod nekadašnjih “saradnika” u globalnom džihadu. Hoće li nešto biti od toga, tek treba vidjeti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!