Najbogatiji Rus: Bogatstvo Leonida Miheljsona procijenjeno na 18,4 milijarde dolara

Miheljson (61) je povećao svoje bogatstvo za četiri milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu i na Forbesovom popisu 200 najbogatijih ruskih biznismena 2017. zauzeo prvo mjesto

Leonid Miheljson (Foto: Youtube/Printscreen)

Leonid Miheljson, suvlasnik ruskog proizvođača plina Novatek, najbogatiji je Rus drugu godinu zaredom sa bogatstvom procijenjenim na 18,4 milijarde dolara, objavilo je danas rusko izdanje časopisa Forbes.

Miheljson (61) je povećao svoje bogatstvo za četiri milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu i na Forbesovom popisu 200 najbogatijih ruskih biznismena 2017. zauzeo prvo mjesto.

Osim većinskog udjela u Novateku, drugom najvećem ruskom proizvođaču plina nakon Gazproma, Miheljson takođe ima udio u petrohemijskoj kompaniji Sibur.

“Cijena ulaznice” za mjesto na listi ruskih bogataša dosegnula je rekordnih 500 miliona dolara ove godine u poređenju sa 350 miliona prije godinu dana, navodi Forbes, prenosi “Jutarnji list”.

Ukupno bogatstvo najbogatijih 200 Rusa poraslo je na 460 milijardi, što je više od 100 milijardi u godini dana. Broj milijardera takođe je porastao.

Taj je rast prouzrokovalo je jačanje rublje u odnosu na dolar i povoljni uslovi na globalnim tržištima sirovina, prvenstveno rast cijena čelika.

Kao rezultat toga, drugo i treće mjesto na Forbesovom popisu zauzeli su kraljevi čelika.

Aleksej Moradošov (51), vlasnik ruskog proizvođača čelika Severstal, je na drugom mjestu sa 17,5 milijardi dolara, a na trećem je Vladimir Lisin (60), predsjednik uprave metalurškog kombinata NLMK sa bogatstvom procijenjenim na 16,1 milijardu dolara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!