Ustavni sud Crne Gore: Odredbe zakona o naknadama za majke neustavne

“Radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, s obzirom na to da se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po osnovu socijalno-zaštitnih kriterijuma”, kaže se u mišljenju Vlade

Sa ranijeg protesta majki (Foto: Printscreen)

Odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom, ocijenio je danas Ustavni sud, saznaje agencija MINA, prenose “Vijesti”.

Ustavni sud pokrenuo je krajem decembra postupak za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Inicijativu su podnijeli Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilic i Draginja Rakočević iz Kolašina, ocjenjujući da su pojedine odredbe Zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

“Zakonskim odredbama nijesu samo diskriminisane pojedine kategorije žena, već i očevi”, kaže se u inicijativi.

Vlada je dala negativno mišljenje u vezi tog zakona, zbog diskriminatornog karaktera predloženih rješenja i aspekta predmeta uređivanja.

“Radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, s obzirom na to da se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po osnovu socijalno-zaštitnih kriterijuma”, kaže se u mišljenju Vlade.

Ocjenjuje se i da su uslovi za ostvarivanje prava na doživotnu naknadu diskriminatorski, čime se narušavaju načela o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom.

Ustavni sud je, nakon razmatranja sadržine osporenih odredbi zakona, utvrdio da ima osnova za pokretanje postupka za ocjenu njihove ustavnosti.

Skupština je na predlog Vlade usvojila krajem prošle godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je naknada koja je bila 336 eura smanjena na 264, a sa 192 na 144 eura.

Korisnice nadoknada zbog smanjenja zarada protestovale su od 2. do 26. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke od njih deset dana štrajkovale su glađu.

Ustavni sud ocijenio je da su te izmjene u skladu sa Ustavom. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!