Pirova pobjeda: Turska započinje novu epohu, ali su podjele u zemlji sve veće

Kemal-paša imao je svestranu podršku i spasio je jednu staru državu, nekadašnju imperiju, a Recep Tayyip Erdoğan, koji pokušava da obnovi imperijalnu simboliku, uvodi Tursku u razdoblje neizvjesnosti i nepredvidivosti. Ništa neće biti isto

Foto: Youtube/Printscreen

U Turskoj se od ponedjeljka, 17. aprila, nanovo broji vrijeme. Završila je jedna epoha – kemalistička ili Atatürkova, a započela je epoha Recepa Tayyipa Erdoğana. Jedna je trajala gotovo 100 godina, od 1923, a druga je tek na početku i s neizvjesnim krajem.

Kemal-paša imao je svestranu podršku i spasio je jednu staru državu, nekadašnju imperiju, a Recep Tayyip Erdoğan, koji pokušava da obnovi imperijalnu simboliku, uvodi Tursku u razdoblje neizvjesnosti i nepredvidivosti. Ništa neće biti isto, piše jutarnji.hr.

Erdoğanova pobjeda na referendumu i najradikalnija reforma, kojom je sebi omogućio ovlašćenja koja od uspostavljanja Republike početkom 20. vijeka nije imao niti jedan turski lider, ostvarena je – ako uzmemo da je glasanja bilo čisto i bez ikakvih manipulacija o kojima govori opozicija – uz prednost koja jedva prelazi 2,5 odsto, odnosno u biračkom tijelu većem od 55 miliona sa tek oko 1,25 miliona glasova viška. Odgovara li takva pobjeda neograničenim i sultanskim ovlašćenjima koje je Erdoğan jedva ostvario na referendumu?! Prema nekim mišljenjima, sporno je oko 2,5 miliona glasova, ali vjerovatno od ponovnog prebrojavanja neće biti ništa.

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!