Ibrahimović: Energetske kompanije u minusu, više od 1.400 novih radnika

“Možemo računati na pad od 85 miliona eura. Imali smo donacije od strane ovih preduzeća, neka po meni jasna, a neka nepotrebna. Interesantno da je uoči izbora u Nikšiću zapažen najveći broj doniranja sportskim društvima, vjerskim zadnicama i tako dalje. Ne možemo reći da to nije doprinijelo negativnom poslovanju”, kazao je Ibrahimović

Poslovni rezultat svih preduzeća u energetskom sektoru zaključno sa 1. septembrom, ove godine je u negativnom iznosu od preko 29 miliona, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. U odnosu na 2020. godinu, kako je saopštio, riječ je o padu od 85 miliona eura.

Ibrahimović je, na sjednici Vlade, kazao da su svjesni situacije na polju energetike i izazova u toj oblasti, te da hidrometeorloške prilike nisu bile povoljne, ali da je više faktora doprinijelo minusu na računu energetskih kompanija.

On je kazao da je bilo prekobrojnog zapošljavanja.

“Zaposleno je 1.400 osoba, skoro 40 odsto više u odnosu na 2020. godinu”, istakao je Ibrahimović.

Rekao je da poslovni rezultati preduzeća u energetskom sektoru nisu na zadovoljavajućem nivou u odnosu na 2020. godinu.

“Možemo računati na pad od 85 miliona eura. Imali smo donacije od strane ovih preduzeća, neka po meni jasna, a neka nepotrebna. Interesantno da je uoči izbora u Nikšiću zapažen najveći broj doniranja sportskim društvima, vjerskim zadnicama i tako dalje. Ne možemo reći da to nije doprinijelo negativnom poslovanju”, kazao je Ibrahimović.

On je saopštio da je na kraju 2020. poslovni rezultat svih preduzeća u energetskom sektoru iznosio 40,5 miliona eura, dok je zaključno sa 1. septembrom bio u negativnom iznosu od preko 29 miliona.

“U izvještaj koji nam je CEDIS dao se navodi da je ta kompanija imala pozitivno poslovanje jer je obračun urađen po odobrenoj cijeni od 52,911 eura po megavat satu, a trebao je da prikaže trošak po ugovorenoj cijeni do 116 eura po megavat satu. Kada sve ovo saberemo, negativni saldo iznosi cca 40 miliona eura”, naglasio je Ibrahimović.

Ukazao je i da ukupna analiza troškova zarada u odnosu na prethodne godine ukazuje na rast.

“Tako je u 2022. u odnosu na 2020. godinu porastao iznos zarada 16,6 miliona eura, odnosno 25 odsto. Moramo skrenuti pažnju rukovodiocima preduzeća, ovakav odnos nije domaćinski prema državnim preduzećima”, istakao je Ibrahimović.

ABAZOVIĆ OČEKUJE BOLJE DO KRAJA GODINE

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović očekuje da poslovni rezultati budu bolji do kraja godine.

“Ne mislim da smo u zavidnoj situaciji, ali ni da smo u katastrofalnoj. Imamo globalnu energetsku krizu, a Crna Gora je među malim brojem država koje nisu povećavale cijene električne energije. Od 2019. cijena struje je nepromijenjena, iako je ona na svim berzama “divljala” i dostizala astronomske cifre”, istakao je Abazović.

Rekao je da se kreće sa velikim infrastrukturnim projektima.

“Projekat koji treba da se potpiše do kraja decembra je vjetroelektrana Gvozd. Ona treba da se pusti u pogon 2024. godine. Projekat Solar treba da radi svoj drugi dio”, rekao je Abazović.

ŠĆEKIĆ: DRŽAVA OMOGUĆILA GRAĐANIMA DA NE OSJETE FINANSIJSKI UDAR

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je istakao da su građani plaćali struju po značajno manjoj cijeni nego što ona iznosi na tržištu.

“To znači da je država omogućila građanima da ne osjete finansijski udar. Da je povećana cijene struje, socijalna situacija bi bila mnogo gora. Tako je i kada je u pitanju gorivo. To trpi svakako budžet Crne Gore ali neko treba da trpi, u svakom slučaju. Kao odgovorna Vlada uspjeli smo da balansiramo da građani još uvijek ne osjete socijalni udar”, istakao je Šćekić.

PRIHODI OD SEZONE IZNAD SVIH OČEKIVANJA

Turistički pokazatelji i prihodi od ove turističke sezone su iznad svih očekivanja, saopštio je premijer Dritan Abazović na današnjoj sjednici Vlade.

„Vidjeli ste kako je sva ova skeptičnost koja je postojala na početku bila neutemeljena i da su brojke, po mom skromnom sudu, iznad svih očekivanja u Crnoj Gori, kao i prihodi“, rekao je Abazović.

On je rekao da je na početku možda bilo želje da sezona ne uspije, ali život i činjenice demantuju svaku propagandu.

„Uz jednu dobru prezentaciju za narednu godinu možemo da budemo još bolji, jer je logično da se otvore tržišta“, smatra Abazović.

On je podsjetio da je kinesko tržište tri godine zatvoreno zbog korone.

„Vjerujemo da će ići sve ka nekoj normalizaciji“, rekao je Abazović, u okviru informacije o učešću ministra ekonomskog razvoja, Gorana Đurovića, na međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

Đurović je kazao da smo, na svu sreću, imali sjajnu sezonu, koja još traje.

„Izvještaji iz hotela pokazuju da imamo dobru popunjenost. Ubrzo ćemo imati popunjenost vezano za doček Nove godine i idemo ka tome da produžimo sezonu“, rekao je Đurović.

On je zahvalio ugostiteljima i hotelijerima koji su iznijeli dobru sezonu.

„Evidetno je da se turizam u svijetu oporavlja i nadam se da ćemo ući jednu stabilniju fazu što se tiče razvoja te privredne grane i prihoda za Crnu Goru“, dodao je Đurović.

“ŠTO PRIJE NAPRAVITI MOST NA TARI IZMEĐU CRNE GORE I BIH”

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M3 na lokaciji Šćepan Polje (Crna Gora) i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i priključnih graničnih dionica.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović istakao je da će Crna Gora i BiH zajednilki bolje konkurisati za evropske fondove, posebno kada je riječ o fondovima Evropske komisije za Zapadni Balkan.

“Mislim da je vo dobra priča i vjerujem u poztivan ishod”, dodao je Ibrahimović.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je kazao da svi treba da daju doprinos da se taj most što prije napravi.

“Vjerujem da u Evropi nema takvog mosta, da povezuje dva grada Sarajevo i Podgoricu, da kamioni ne mogu da pređu taj most. Put od Šćepan Polja do Foče do Broda je katastrofalan. Kada neko dođe iz Bosne, posebno prvi put u Crnu Goru, i zatekne onaj most, vjerovatno se pita gdje sam krenuo, i da li zaista postoje takvi mostovi”, kazao je Joković.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!