Binais Begović, jedan od najuspješnijih iseljenika u Americi, važnu životnu lekciju je savladao u džudo klubu iz Rožaja: Padajući učio sam da pobjeđujem (VIDEO)

“Vrijednosti naučene u džudou su uticale na moj uspjeh u svim oblastima života, nikada ne dopuštajući da me padovi obeshrabre. Učio sam da pobjeđujemo prvo padajući. Nikada ne započinjem ništa u životu s idejom o pobjedi, već o padu i gubitku. Tu učim najvažnije lekcije. Zatim pobjeđujem”, kazao je Begović

Džudo klub Ibar proslavio je nedavno jubilej – 30 godina postojanja.

Klub iz Rožaja iznjedrio je brojne šampione na tatamiju, a najpoznatiji od njih svakako je Bjelopljac Binais Begović, bivši šampion u džudo-u i bodi bildingu.

Begović se, povodom jubileja, obratio video-porukom, u kojoj se prisjetio početaka i dana koji mu je promijenio život.

“Bio sam jedanaestogodišnji dječak kada sam ugledao poster novog Džudo kluba Ibar na glavnoj ulici u Rožajama. Stao sam, zaintrigiran, i dozvolio mislima da me odvedu na put avanture. Osjetio sam kako se u meni rađa kombinacija volje i misije. Već sljedećeg dana, moj brat Bilsen i ja smo zakoračili u školsku halu Osnovne škole ‘25. maj’, gdje nas je čekao sensei Omer Nurković. Pamtim hladnoću zbog polomljenih prozora i kako sam se pojavio u trenerci i vunenim čarapama. Nije bilo tatamija, već samo par pocijepanih gimnastičkih strunjača. Sensei Omer stajao je pred nama, mlad, ali već autoritet, simbol discipline i moralnih vrijednosti, spreman da nas nauči ne samo džudo, već i životne lekcije”, prisjetio se Begović.

Binais s bratom Bilsenom

Kaže da prva lekcija koju su naučili nije bila o bacanju, borbi, ili pobjedi, već o padanju i ustajanju – principu koji on koristi u svakodnevnom životu.

“Pet godina kasnije, 1998, nakon mnogih padova, pobjeda i izazova, našao sam se na putu ka Moskvi, kao dio jugoslovenske reprezentacije na Olimpijadi mladih. To iskustvo je obogatilo moj život i pogled na budućnost. Sa 16 godina, moja porodica i ja smo se preselili u Švedsku. I meni i mom bratu džudo je i tamo bio vodič – pomogao nam je da se prilagodimo, upoznamo ljude, naučimo jezik i steknemo poštovanje. U tom periodu nastavili smo da razvijamo svoje vještine i učimo iz iskustava”, dodao je Begović.

Petar Malota, Binais Begović i Žan Klod Van Dam

Iako se kasnije udaljio od džudoa, jer ga je život odveo na drugu stranu, Begović priznaje da je suština padanja, discipline, hrabrosti i borbe postala dio njega zahvaljujući Sensei Omeru Nurkoviću.

“Sa 24 godine, otisnuo sam se na novi životni put, u Ameriku. Samostalno sam se ‘bacio’ na izazove bodibildinga, modelinga, poslovanja, pisanja. Oženio sam se i izgradio život o kojem sam maštao, koristeći disciplinu, snagu i hrabrost koju sam stekao kroz džudo. Zahvalan sam za svaku lekciju, svaku riječ podrške. Te vrijednosti sada prenosim svojoj ćerki Layli, koja ima 11 godina i bavi se klizanjem. Ona ne voli kada padne na ledu, a ja joj uvijek kažem da nema pobjeda dok ne nauči da voli pad.

Danas, sa 41 godinom, gledam unazad na te lekcije i zahvalan sam za sve. Svaki uspjeh i pad u mom životu nosi odjek tih dana provedenih u džudo klubu. Sensei Omer Nurkovic je utkao u mene snagu, disciplinu, hrabrost i moral koji me čini čovjekom koji sam danas”, rekao je Begović.

Arnold Schwarzenegger i Binais Begović

U klubu su se, kaže, okupljale različite ličnosti i ega, ali ih je sve ujedinjavala sensei Omerova mudrost”.

“On je bio naš oslonac. Uvijek bi se pojavio za nas, nebitno da li je bilo kiše, snijega, lične tragedije, sreće, lošeg dana na poslu… On bi uvijek bio tu. Mogli smo se osloniti na njegovu dosljednost i činjenicu da nikada neće odustati od nas i kluba. Kada bih bio nervozan prije takmičenja, zagrlio bi me i rekao: ‘Da li uopšte znaš koliko si dobar?’ Te riječi su činile čuda. Vrijednosti naučene u džudou su uticale na moj uspjeh u svim oblastima života, nikada ne dopuštajući da me padovi obeshrabre. Učio sam da pobjeđujemo prvo padajući. Nikada ne započinjem ništa u životu s idejom o pobjedi, već o padu i gubitku. Tu učim najvažnije lekcije. Zatim pobjeđujem”, kazao je Begović.

Binais sa suprugom Cat, poznatom doktoricom u SAD, i ćerkom Laylom

Iskustvo Olimpijade mladih mu je, kaže, dalo samopouzdanje da može postići bilo šta i da okolnosti poput polomljenih prozora, nedostatka strunjača ili novca ne određuju koliko daleko možemo stići.

“Kada sam se preselio u inostranstvo, isti džudo principi su mi pomogli da se prilagodim novim okruženjima. Išao sam uspravno i suočavao se sa svakim izazovom koristeći džudo principe. Moj uspjeh u životu nije samo moj uspjeh, već i uspjeh Sensei Omera Nurkovića i Džudo kluba Ibar. Ovim riječima želim da istaknem važnost Sensei Omerovog nesebičnog rada. Njegova plemenitost i posvećenost su neizmjerne, a uticaj koji je imao na mene i mnoge druge je nemjerljiv. Srdačno čestitam Džudo klubu Ibar i svim članovima 30 godina uspjeha. Senseiu Omeru Nurkoviću posebno čestitam na VI danu crnog pojasa. Tvoj trud i posvećenost biće upamćeni kroz generacije”, kazao je Begović, koji danas živi u Kaliforniji.

Da pratite Binaisovu novu karijeru kao life coach, posjetite njegov sajt www.binais.com ili njegov Instagram na Instagram.com/binais.

Idi na VRH
error: Content is protected !!