Katastrofa u najavi: SAD spremaju pakleni plan ako Sjeverna Koreja opet potegne nuklearno oružje

Sve oči uprte su na Korejsko poluostrvo. Ima pokazatelja da Sjeverna Koreja sprema još jednu probu nuklearnog oružja, možda već sad u aprilu, poslije proslave 150. godišnjice od rođenja Kima Il-sunga, osnivača države. Ako Pjongjang to uradi, biće riječ o provokaciji. Stratfor analizira moguće scenarije

Foto: Youtube/Printscreen

Dok tenzije narastaju, Kina je naglasila važnost diplomatije i sprečavanja da situacija eskalira u “bespovratnu i nekontrolisanu”.

Kako prenosi “Blic”, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zasad se oslanja mahom na mlitava sredstva kao što su dodatne sankcije i pojačavanje regionalne raketne odbrane da bi obuzdala nulkearne ambicije Sjeverne Koreje. Ali Vašington je jasno stavio na znanje da su sve opcije otvorene. A SAD su, poslije ograničnog raketnog napada u Siriji 6. aprila, spremne za jednostranu vojnu akciju. S obzirom na uporne napore Sjeverne Koreje da unaprijedi svoj nuklearni program, Trampova administracija moraće pažljivo da odmjeri rizik potencijalnog vojnog udara.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!