U Turskoj više ništa neće biti kao prije: “Ovo je sumrak demokratije, ulazimo u haos i nestabilnost”

Protiv njega su bili najveći turski gradovi – Istanbul (tamo je bio gradonačelnik na početku svoje burne karijere), glavni grad Ankara, Izmir i Antalya, kao i područja gdje su Kurdi u većini. Građani Istanbula izrazili su svoj protest lupanjem loncima sa svojih prozora. (Tako se svojevremeno u Čileu izražavao protest protiv predsjednika Augusta Pinocheta)

Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Youtube/Printscreen)

“Turska je donijela istorijsku odluku. Zajedno sa narodom realizovali smo najvažniju reformu u istoriji naše zemlje”, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, nakon što je uspio kroz ušicu igle da progura referendum o ustavnim promjenama koje mu daju gotovo sultanska ovlašćenja i čine ga neprikosnovenim vladarom osamdesetmilionske zemlje na trusnoj granici Evrope i Azije.

Međutim, uprkos neviđenoj kampanji jedva je dobio nešto preko 51 odsto glasova, i to uglavnom zahvaljujući ruralnim područjima. Protiv je glasalo 48,63 odsto, što pokazuje da se tursko društvo raskolilo po pola, što može imati posljedice za dalji tok Erdoğanove vladavine, pa nema razloga za veliku euforiju uprkos burnom slavlju njegovih simpatizera.

Protiv njega su, piše jutarnji.hr, bili najveći turski gradovi – Istanbul (tamo je bio gradonačelnik na početku svoje burne karijere), glavni grad Ankara, Izmir i Antalya, kao i područja gdje su Kurdi u većini. Građani Istanbula izrazili su svoj protest lupanjem loncima sa svojih prozora. (Tako se svojevremeno u Čileu izražavao protest protiv predsjednika Augusta Pinocheta). U inostranstvu su protiv glasali Turci u Velikoj Britaniji, SAD-u i Rusiji, dok su u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Holandiji podržali Erdoğana. Upravo se s tim zemljama Erdoğan sukobio zbog toga što mu nisu omogućile da među tamošnjim Turcima nesmetano sprovodi svoju referendumsku agitaciju.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!