“Crnčugo, ciganko, ubij se”: Ovo su vršnjaci govorili ćerki Ike Ferer Gotić koja je pokušala da se ubije

Ika Ferer-Gotić kaže da njena ćerka Saša već šest godina nailazi na razne uvrede, verbalno omalovažavanje i fizičke nasrtaje, zbog čega je nekoliko puta mijenjala škole. “Osim ljudi, roditelja i savjesnih građana, država zbog korupcije u obrazovnom sistemu nije spremna da pruži podršku ugroženoj djeci i roditeljima. Naprotiv, krivica se prenosi na žrtvu i roditelje, što je u civilizovanim i naprednim društvima davno prevaziđeno i zabranjeno”, kaže novinarka

Ika Ferer-Gotić sa ćerkama (Foto: Facebook)

“Crnčugo, ciganko, ubij se, ubij se”, riječi su vršnjaka jedanaestogodišnje Saše Ferer, djevojčice kubanskog porijekla koja živi u Bosni i Hercegovini.

Ika Ferer-Gotić kaže da njena ćerka Saša već šest godina nailazi na razne uvrede, verbalno omalovažavanje i fizičke nasrtaje, zbog čega je nekoliko puta mijenjala škole.

Iako je već mnogo puta istupala u javnosti ukazujući na ovaj problem, Ikin vapaj shvaćen je ozbiljno tek nakon što je Saša pokušala samoubistvo.

Foto: Facebook

“Reagovalo je Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo. Na osnovu ovog slučaja, donesena je odluka o načinu postupanja, odnosno precizirano je da školska uprava snosi odgovornost u slučaju nasilja i govora mržnje. Ali, to je naišlo na negativnu reakciju škole iz koje sam potom ispisala dijete. Nisu bili spremni da preuzmu odgovornost za događaje u školskom dvorištu. Roditelji zato moraju dobro da razmisle o tome kome ostavljaju svoje dijete. Kasnije su pokrenute i neke inicijative u Federalnom parlamentu”, kaže Ika Ferer-Gotić.

U slučaj su uključeni policija i služba za socijalni rad, ali je, kaže ona, nakon ispisa Saše iz škole “sve stalo”.

“Osim ljudi, roditelja i savjesnih građana, država zbog korupcije u obrazovnom sistemu nije spremna da pruži podršku ugroženoj djeci i roditeljima. Naprotiv, krivica se prenosi na žrtvu i roditelje, što je u civilizovanim i naprednim društvima davno prevaziđeno i zabranjeno”, kaže ona, piše DW, prenosi blic.rs.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!