Auto-litije u Crnoj Gori: Blokirani putevi ka Podgorici, dvije osobe privedene

Reporteri Vijesti su se uvjerili da saobraćaja nema u dužini od šest kilometara od pumpe na Smokovcu do Bioča, gdje je blokiran put. Policija je zaustavila i kolonu vozila kod tunela Budoš, u Mikšiću, gdje je saobraćaj u blokadi. Kolona automobila je duga nekoliko kilometara, a policija je ispred tunela formirala živi zid

Detalj sa Bioča (Foto: Printscreen/Vijesti video)

Policija je večeras blokirala saobraćaj na izlazu iz Podgorice, na magistrali kod pumpe na Smokovcu. Ne dozvoljavaju ni da se izađe iz grada, ni da se uđe u Podgoricu.

Reporteri Vijesti su se uvjerili da saobraćaja nema u dužini od šest kilometara od pumpe na Smokovcu do Bioča, gdje je blokiran put.

Na blokadi u Bioču je nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Zdravko Krivokapić, koji traži od policije da okupljene pusti da prođu.

“Recite vašim šefovima da znaju kako treba da se ponaša prema narodu, mi nismo građani drugog reda”, kazao je Krivokapić. On je rekao da smatra da su naređenja koja su policajci dobili pogrešna i “pogrešna naređenja nikoga ne obavezuju, pa ni vas”.

Krivokapić od policije traži pisani nalog zašto je blokiran put i zašto mu se ne dozvoljava da prođe zajedno s narodom.

“Ja neću da se odvojim od naroda, ovi su se svi odvojili, a ja neću”, kazao je on.

“Mi ćemo ovdje da ostanemo koliko god treba, pa ako hoće nek’ nas zgaze”.

Reporterima Vijesti policija je ranije saopštila da je saobraćaj blokiran “zbog prepreke na putu” i da drugo objašnjenje nemaju.

Kolona od više stotina vozila preusmjerena je i iz Golubovaca kroz zetska sela ka Podgorici.

Građani koji su se javili Vijestima tvrde da je jedino objašnjenje koje su dobili od policije – da ne čekaju.

Policija je zaustavila i kolonu vozila kod tunela Budoš, gdje je saobraćaj u blokadi. Kolona automobila je duga nekoliko kilometara, a policija je ispred tunela formirala živi zid.

U glavnom gradu je večeras održana auto-litija, na kojoj su učestvovali građani koji protestuju protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Plato ispred hrama Hristovog vaskrsenja bio je popunjen vozilima, a bilo je prisutno i više stotina građana. Na bulevaru ispred Hrama su bili automobili koji učestvuju u protestnoj koloni vozila.

Okupljeni su pjevali “Ne damo svetinje” i skandirali “Milo, lopove”.

Građani su se nakon molebana u hramu krenuli u protestnu šetnju gradskim ulicama.

Prema aktuelnim mjerama, usvojenim u cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori, javna okupljanja se ograničavaju na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

Više sagovornika je kazalo tokom popodneva Vijestima da policija navodno ne dozvoljava građanima drugih opština da uđu u Glavni grad.

Iz te bezbjednosne institucije, međutim, nijesu objasnili da li to rade i zbog čega.

“Policija preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti na više lokacija u Podgorici”, kazali su.

Policija je oko 18 časova na kružnom toku kod KIPS-a pustila ka Podgorici kolonu od više desetina vozila, koja učestvuju u auto-litiji.

Ispred kolone su bili inspektori kriminaličke policije i jedno vozilo Specijalne jedinice policije, a u vozilima su se mogle vidjeti crkvene zastave, trobojke, državne zastave Crne Gore, kao i zastava Srbije.

Jedan muškarac je priveden kod kružnog toka u Golubovcima i on je, dok su ga uvodili u maricu, prijetio policajcima.

Policija je privela i Momčila Kukuličića, bivšeg odbornika Nove srpske demokratije u Golubovcima, kog su izveli iz automobila kojim je iz Zete krenuo ka Podgorici.

Nakon žustre rasprave, policajac je suprugu Kukuličića obavijestio da može nastaviti ka Podgorici. Ona je od policije tražila da pođe do Centra bezbjednosti kako bi sačekala supruga.

Policajci su pregledali pojedine automobile, ali i provjeravali vozače.

Dejan Tomović, koji radi u barskom hramu Svetog Jovana Vladimira, se javio Vijestimai kazao da mu nije dozvoljeno da ode u hram u Podgorici.

“Nije nam dozvoljeno da iz Bara odemo u Podgoricu, policija nas je vratila bez ikakvog obrazloženja. Rekli su nam samo – danas ne možete u Podgoricu. Tražili smo pisano obrazloženje, rekli su nam da nemaju. U životu nisam doživio takvu neprijatnost”, kazao je Tomović.

Više ljudi iz Bara takođe se javilo Vijestima kazavši da im je rečeno da se moraju vratiti, a da pisano obrazloženje potraže u Centru bezbjednosti Bar.

Kod tunela Budoš u Nikšiću su primjetne duge kolone, a policija pregleda vozila. Pojedini građani krenuli su alternativnim putem preko Pandurice. Kako je Vijestima rečeno, policija pojedine građane kontroliše, a druge ne.

Službenici Uprave policije od ranog jutra dežuraju na više punktova u Podgorici očekujući veliki priliv građana na današnjoj centralnoj auto-litiji.

Vijestima je u policiji ranije danas rečeno da su to “redovne aktivnosti”, te da se sve čini kako bi se obezbijedilo da u miru prođe večerašnji skup.

Na punktovima sa svih ulaza u gradu policija dežura u policijskim automobilima, ali i maricama…  

Procjena policije je da je obezbjeđenje večerašnje auto-litije iz svih gradova Crne Gore bezbjednosni rizik, zbog čega je pojačan broj policije u Glavnom gradu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!