Vuko Simović pronašao mečiće u podnožju planine, majka vjerovatno ustrijeljena (VIDEO)

“Sa sestrom sam tuda prolazio i čuo ih kako plaču. Odmah smo ih pronašli i doveli kući. Toliko smo se vezali za njih da su nam postali kućni ljubimci. Čini mi se da sada ne bih mogao bez njih”, kazao je  sedamdesetogodišnji Simović, koji radi kao lovočuvar

U selu Brestice, u podnožju planine Lisac, 25 kilometara od Nikšića, Vuko Simović je prije 20-ak dana, na kilometar – dva od kuće, pronašao dva mečeta mrkog medvjeda.

“Sa sestrom sam tuda prolazio i čuo ih kako plaču. Odmah smo ih pronašli i doveli kući. Toliko smo se vezali za njih da su nam postali kućni ljubimci. Čini mi se da sada ne bih mogao bez njih”, kazao je “Vijestima” prije dva dana sedamdesetogodišnji Simović, koji radi kao lovočuvar.

Pošto su mečad mala kaže da je u cuclu, pored mlijeka, stavljao kašiku meda i tako ih hranio, a kako radi kao lovočuvar dobro je upoznat sa njihovom ishranom i načinom života.

“Sreća da sam naišao na njih i spasio ih. Svi iz sela dolaze da ih vide, da se igraju sa njima, a žena i sestra su se odmah navikle na njihovo prisustvo. Imam i diplomu o uzgoju divljači, a koliko sam se vezao za ovu mečad najradije bih od ministarstva tražio kredit da otvorim farmu”, sa osmijehom je kazao Simović koji je mečad predao nadležnim institucijama.

Pretpostavlja da su mečku ubili krivolovci.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG TELEVIZIJE NIKŠIĆ

 Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopšteno je da je slučaj mečića pronađenih u Bresticama najbolji primjer surovosti krivolovaca za koje se sumnja da su prvo uznemirili mečku da prerano napusti brlog, a potom je odstrijelili, ostavljajući dva mečića da uginu.

“Predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica, su nakon dobijene dojave u petak, 24.03.2017. godine, da se u selu Brestice već 20 dana nalaze dva mečića, a po obavještenju ekološke i inspekcije za lovstvo, obišli porodicu Vuka Simovića, u cilju pribavljanja svih relevantnih informacija o predmetnom slučaju. Mečići su izmjereni i konstatovano da su u pitanju dva mlada medvjeda iz ovogodišnjeg okota, mužjak i ženka, starosti svega oko 2,5 mjeseca. Sudbina njihove majke i dalje je nepoznata. Međutim, cijeneći ekologiju mrkog medvjeda i konstataciju Vuka Simovića da ih je njegova sestra pronašla na obroncima Pustog Lisca prije 20 dana, postoji opravdana sumnja da je prerano napuštanje brloga uzrokovano ljudskim faktorom, dok opisano loše stanje mečića, pronađenih gotovo na samrti, ukazuje na činjenicu da je mečka najvjerovatnije odstrijeljena”, saopšteno je iz CZIP.

U CZIP je prije četiri godine oformljen i uspješno se realizuje program za proučavanje i zaštitu velikih zvijeri, čiji je tim i uzeo osnovne mjere mečića.

“Danas smo iz medija saznali da se mečići više ne nalaze u posjedu porodice Simović, već da ih je preuzelo udruženje NVO ‘Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora’ koje se, bar po navodima medija, deklariše da djeluje pri Ministarstvu zaštite životne sredine. Kako smo u saznanju, a po prethodnoj konsultaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, u Crnoj Gori ne postoji registrovano prihvatilište za divlje životinje, te ostavljamo nadležne inspekcije da dalje ispitaju zakonitost preuzimanja mečića”, piše u saopštenju.

Ističu da dalji razvoj mečića nesumnjivo pratiti i povećana potražnja za hranom i da zahtijevaju posebne uslove za život, “pa stoga cijenimo da nadležne državne institucije hitno moraju naći održivo rješenje za zbrinjavanje mečića i njihov povratak u divljinu nakon realizovanog oporavka jedinki i dostizanja polne zrelosti”.

Dodaje se da trenutno mečići nisu u mogućnosti da samostalno prežive u divljini, jer je jedini oslonac u njihovom odrastanju i učenju preživljavanja bila majka, za koju u CZIP sumnjaju da je surovo odstrijeljena.

“Iz svih ovih razloga CZIP je ponudio resornom Ministarstvu svu stručnu i logističku pomoć, ne samo naše organizacije već i kolega i organizacija iz regiona koji su spremni pomoći pronalaženju najboljeg rješenja u što kraćem roku. Naša organizacija je već ostvarila kontakte sa prihvatilištima iz regiona i konsultovala kolege koji se uspješno bave ovom problematikom i koji su nas informisali da novi program oporavka u Rumuniji omogućava povratak jedinki u matičnu zemlju, što bi sa aspekta zaštite i postojeće ugroženosti ove vrste bilo najoptimalnije rješenje za koje se čvrsto zalažemo. Hitnost postupka nalaže angažman svih institucija sistema, od veterinarske uprave do dobijanja dozvole ne samo naše zemlje, već i zemalja unošenja divljih životinja i tranzita. U međuvremenu, potrebno je pronaći adekvatno privremeno prihvatilište koje ima stručna lica zadužena za njegu i brigu mladunaca”, kaže se u saopštenju. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!