BiH: Ko je obmanuo javnost oko Sakiba Softića?

I dok Izetbegović navodi kako je sud prekršio svoj statut u pogledu Softićeve legitimacije, iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) upućeno mu je otvoreno pismo u kojem ga javno optužuju da je šutio i “uvjeravao sve u BiH u nešto za šta je znao da nije istina, te svjesno upropastio priliku da postupak revizije bude uspješan”

Sakib Softić (Foto: Printscreen)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će formirati predmet i provjeriti navode o postupanju Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

Tako je slučaj o zahtjevu za reviziju dobio novu dimenziju.

Navodi koji su Tužilaštvo BiH opredijelili za ovakav potez su došli od predsjednika ICJ-a, Ronnyja Abrahama, koji je u pismu javnost obavijestio da je Softić u maju 2016. postavio upit da li njegovo imenovanje za punomoćnika Bosne i Hercegovine važi i za predmet revizije. Sud u Hagu je odgovorio da će za taj postupak ipak biti potrebno novo imenovanje.

Tako je skoro godinu dana ranije bilo poznato da je Softićev legitimitet upitan, ali se ipak krenulo s procesom.

Upravo na tom tragu u Bosni i Hercegovini je na pomolu i politički obračun, ovaj put unutar korpusa koji je bezrezervno podržao da se krene u reviziju.

Naime, nakon što je na poziv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića probrana bh politička i intelektualna elita jednoglasno dala zeleno svjetlo, ispostavilo se da se sada osjećaju prevareni.

I dok Izetbegović navodi kako je sud prekršio svoj statut u pogledu Softićeve legitimacije, iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) upućeno mu je otvoreno pismo u kojem ga javno optužuju da je šutio i “uvjeravao sve u BiH u nešto za šta je znao da nije istina, te svjesno upropastio priliku da postupak revizije bude uspješan”.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!