VDT Ivica Stanković o slučaju Mandića i Kneževića: Svjestan sam podmetanja sa različitih adresa

“Ono što je najvažnije jeste da u motive ni jednih, ni drugih, ni trećih ne želim da ulazim, ali moram da primijetim da se u svemu tome ne biraju sredstva niti se, u pojedinim slučajevima, poštuju profesionalni etički kodeksi. Zato svima koji to ne žele da shvate sami još jednom poručujem – dok obavljam funkciju vrhovnog državnog tužioca Crne Gore niko neće moći da mi nametne donošenje određene odluke”, rekao je Stanković

Ivica Stanković (Foto: Youtube/Printscreen)

Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković poručio je da se u predmetu protiv funkcionera Demokratskog fronta (DF) rukovodio isključivo pravnim razlozima i da je svjestan podmetanja sa različitih adresa, navodeći da tokom svoje višedecenijske pravničke karijere nikada nije donio politički motivisanu odluku.

Stanković je 15. februara, povodom zahtjeva glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću zbog sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dao glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće uputstvo da za njih ne treba predlagati određivanje pritvora.

Vrhovni državni tužilac je napomenuo da je Specijalno državno tužilaštvo, u svom zahtjevu koji je uputilo Skupštini Crne Gore, tražilo mogućnost da nadležnom sudu kasnije, eventualno, može da predloži određivanje pritvora.

“STOJIM IZA ODLUKE”

“Već sam objasnio da sam, prilikom davanja obavezujućeg uputstva, rukovođen isključivo pravnim razlozima i apslolutno stojim iza donijete odluke”, kazao je Stanković u intervjuu agenciji Mina, prenosi portal rtcg.me.

Upitan da li takva odluka može biti promijenjena ukoliko postupak to bude zahtijevao, on je poručio da niko nije zaštićen pred zakonom ni od pritvora, ni od bilo koje druge sankcije.

Stanković je rekao da je smatrao da je obavezujuće uputstvo dato glavnom specijalnom tužiocu bilo dovoljno jasno, ali da je, nakon različitih interpretacija i analiza u javnosti, svjestan da treba dodatno da pojasni svoju odluku.

On je smatrao da u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora, kao izuzetnu mjeru obezbjeđenja prisustva.

Zakonik o krivičnom postupku (član 175), dodao je, jasno propisuje koji su razlozi za određivanje pritvora (u slučaju Tužilaštva razlozi za predlaganje pritvora) – ako se lice krije ili ako se ne može utvrditi njegov identitet ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, ako postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela ili da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i ako postoje okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti.

“To su razlozi zbog kojih se u konkretnom slučaju mogao predložiti pritvor. Kako ni jedan od ovih razloga, po mojoj ocjeni, nije postojao, kao vrhovni državni tužilac primijenio sam zakonsku normu i dao obavezujuće uputstvo kako bi se, kao što je u uputstvu i navedeno, izbjegla neodgovarajuća mjera pritvora”, dodao je Stanković.

Stanković je naglasio da, kao Vrhovni državni tužilac, kao sudija, kao pravnik, tokom svoje višedecenijske pravničke karijere nikada nije donio politički motivisanu odluku.

“Svjestan sam podmetanja sa različitih adresa koji moju odluku pokušavaju da stave u pogrešan kontekst i da je predstave kao posljedicu ovih ili onih uticaja. Svako to radi iz različitih motiva – neko da se dodvori svojim nalogodavcima, neko zato što polazi od sebe i sopstvenog poslušničkog modela ponašanja. Takvi misle da su svi poput njih – poslušnici bez sopstvenog stava”, rekao je on.

“ODLUKE DONOSIM SAMOSTALNO, NA OSNOVU ZAKONA”

Prema riječima Stankovića, mjesta za poistovjećivanje nema, niti smije biti.

“Ono što je najvažnije jeste da u motive ni jednih, ni drugih, ni trećih ne želim da ulazim, ali moram da primijetim da se u svemu tome ne biraju sredstva niti se, u pojedinim slučajevima, poštuju profesionalni etički kodeksi. Zato svima koji to ne žele da shvate sami još jednom poručujem – dok obavljam funkciju vrhovnog državnog tužioca Crne Gore niko neće moći da mi nametne donošenje određene odluke”, rekao je on.

Stanković je kazao da je do sada, i da će u budućnosti, donositi odluke samostalno i isključivo na osnovu zakonskih propisa.

“Svaki pokušaj drugačijeg konotiranja, traženja skrivenih razloga i motiva može da se doživi isključivo kao pokušaj diskreditacije Državnog tužilaštva. Ne samo Ivice Stankovića kao osobe, već vrhovnog državnog tužioca kao institucije”, rekao je on.

Stanković je poručio da je u konkretnom slučaju, koji se odnosi na funkcionere DF-a, kao vrhovni državni tužilac postupio u skladu sa zakonskim propisima i dao obavezujuće uputstvo jer je smatrao da nema zakonskih osnova za eventualno predlaganje pritvora.

“Takođe napominjem da obavezujuće uputstvo nijesam dao prvi put i da ono ne utiče da Specijalno državno tužilaštvo i dalje nesmetano vodi postupak”, dodao je on.

Stanković je podsjetio da je, u skladu sa zakonom, vrhovni državni tužilac odgovoran za vršenje poslova Državnog tužilaštva i da je dužan da preduzima mjere i radnje za efikasno i zakonito vršenje poslova Državnog tužilaštva.

“U konkretnom slučaju postupio sam shodno svojim nadležnostima. Nakon stvaranja mogućnosti da se kasnije sudu eventualno predloži određivanje pritvora, kao vrhovni državni tužilac smatrao sam da ne postoje zakonski razlozi za predlaganje pritvora”, rekao je on.

Stanković je kazao da je glavnom specijalnom tužiocu dao obavezujuće uputstvo u kojem je, između ostalog, navedeno da se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

“ZA UVREDE I PRIJETNJE NEMA MJESTA”

“To ni u kom slučaju ne znači da je odluka usmjerena protiv Specijalnog državnog tužilaštva ili glavnog specijalnog tužioca. Obavezujuće uputstvo ni u kom slučaju ne može da se posmatra u tom, u potpunosti pogrešnom pravcu”, kazao je on i istakao da je Državno tužilaštvo prema Ustavu Crne Gore jedinstven organ.

Stanković se osvrnuo na, kako je rekao, neprimjeren odnos dijela javnosti i uvrede koje se upućuju na račun glavnog specijalnog tužioca, osuđujući prijetnje koje su mu upućivane.

“Rad svakog od nas podložan je kritici, ali za uvrede i prijetnje ne može i ne smije biti mjesta, za šta se moraju snositi posljedice”, kazao je on.

Stanković smatra da je, kada je riječ o predmetu koji se odnosi na stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, javnost upoznata sa dovoljno, možda čak i previše informacija.

“Pozvao sam na strpljenje, činim to i ovog puta. Svjestan sam da je ukupna javnost veoma zainteresovana za ovaj predmet. Sve dokaze koje posjeduje, Specijalno državno tužilaštvo predstaviće pred nadležnim sudom. To je jedino mjesto na kojem se daje konačna ocjena pravne valjanosti i kvaliteta dokaza, kao i osnovanosti i zakonitosti postupanja tužilaštva”, rekao je on.

Stanković podsjeća da je više puta napominjao da Državno tužilaštvo ne može unaprijed govoriti, niti najavljivati radnje koje planira da preduzme.

“Ono što je, kada je o ovom predmetu riječ, sasvim izvjesno, jeste da zakon jasno propisuje da će se, ukoliko se optužnica ne podigne u roku od šest mjeseci od dana lišenja slobode, odnosno određivanja pritvora, okrivljeni koji se nalaze u pritvoru pustiti na slobodu”, kazao je on.

Stanković je kazao da je u slučaju Mihaila Ćađenovića Specijalno državno tužilaštvo još ranije predložilo određivanje pritvora.

“Odluku o postojanju pritvorskog osnova donio je nadležni sud koji je našao da u zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju postoje zakonski razlozi za određivanje pritvora”, rekao je on. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!