Izrael srušio oko 600 palestinskih kuća, više od 1.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom (VIDEO)

Od 2009. godine Evropska unija donirala je novac za privremeni smještaj Palestinaca koji žive u takozvanoj zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali. Zona C je pod potpunom kontrolom izraelske vojske. Palestinci moraju da imaju dozvole za gradnju koje izdaje izraelska vojska, inače im se objekti smatraju nelegalnim. Prema podacima UN-a, manje od dva odsto Palestinaca je dobilo takvu dozvolu

Izvještaji Ujedinjenih nacija pokazuju da su rušenja palestinskih kuća, koja je počinila izraelska vojska na okupiranoj Zapadnoj obali, porasla za 25 odsto u posljednjih godinu dana. Ove godine više od 600 kuća srušeno je na okupiranim područjima, Zapadnoj obali i u istočom Jerusalimu, pri čemu je više od hiljadu Palestinaca ostalo bez krova nad glavom.

Organizacije za ljudska prava tvrde da su na meti većinom skloništa izgrađena novcem iz fondova Evropske unije.

U selu Umm al-Kheir, na jugu oblasti Hebron na okupiranoj Zapadnoj obali, svakodnevica je rušenje palestinskih kuća.

Selo je udaljeno samo nekoliko metara od velikog izraelskog naselja i već godinama u njega dolaze vojnici da ruše palestinske kuće.

Bilal el-Hadaline nas vodi na mjesto gdje je izgradio malu kuću prije nego što se oženio prije dvije godine. Ostao je samo temelj. Sve su srušili izraelski vojnici. Sada je sa ženom i sinom smješten u skloništu koje plaća Evropska unija.
“Pomažu nam razne organizacije. Na primjer, Evropska unija nam je pomogla sa skloništem. Sada tu živimo, zimi je veoma hladno, a ljeti veoma toplo. Teško je živjeti u ovim uslovima. U beznadežnoj smo situaciji”, rekao je Bilal el-Hadalin.

“U izjavi za Al Jazeeru izraelska vojska kaže da su sve ove srušene zgrade bile izgrađene bez dozvola i da su rušenja izvedena u skladu sa sporazumom vlasti Izraela i Palestine. Ono što nisu rekli jeste činjenica da izraelske vlasti gotovo i ne odobravaju građevinske dozvole Palestincima u ovoj oblasti, a u isto vrijeme odobravaju širenje i gradnju ovog izraelskog naselja, koje se prema međunarodnim zakonima smatra ilegalnim”, javio je reporter Al Jazeere, Imtiaz Tyab.

Od 2009. godine Evropska unija donirala je novac za privremeni smještaj Palestinaca koji žive u takozvanoj zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali. Zona C je pod potpunom kontrolom izraelske vojske. Palestinci moraju da imaju dozvole za gradnju koje izdaje izraelska vojska, inače im se objekti smatraju nelegalnim. Prema podacima UN-a, manje od dva odsto Palestinaca je dobilo takvu dozvolu. Izraelski ministar pravde optužuje EU da ima “dvostruke standarde” i da podržava gradnju kuća za Palestince u Zoni C, a protivi se gradnji izraelskog naselja.

“Palestinci u zoni C žive veoma teško i nemaju osnovna ljudska prava, nemaju osnovnu infrastrukturu u naselju. U principu, to bi trebalo da bude obaveza Izraela, kao okupatora, da takve stvari obezbijedi, da obezbijedi osnovne potrebe ljudi. A kako to ne rade, EU i ostali međunarodni akteri trude se da takve stvari omoguće”, rekao je Ralph Tarraf, predstavnik EU.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima kažu da se izraelskim rušenjima bacilo više od 70 miliona dolara koje je donirala Evropska unija za gradnju skloništa. Bilal el-Hadalin očekuje da je njegova kuća sljedeća na meti. Međutim, uprkos tome, kaže da nikada neće napustiti svoju zemlju.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!