Odlazak dive srpskog glumišta: Preminula Mira Stupica

Za sve čime je zadužila srpski teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja. Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete “Joakim Vujić”, nagrada “Pavle Vuisić”, festivala “Dani Zorana Radmilovića”…

Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 93. godini.

Prije samo dva dana diva srpskog pozorišta proslavila je rođendan u krugu najbližih.

Rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gdje su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji. Bila je prvo od četvoro djece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić, iz Livna. Njeni biografi bilježe da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dvije i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat – Bora.

U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu – “Boj na Kosovu”, u izvođenju neke putujuće trupe.

Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gdje joj 1932. od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa djecom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gdje će se Mira prepustiti magiji pozorišta, pišu “Večernje novosti”.

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog i JDP-a, pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se uloge. Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen… Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dvije decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Za sve čime je zadužila srpski teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja. Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete “Joakim Vujić”, nagrada “Pavle Vuisić”, festivala “Dani Zorana Radmilovića”… Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana “Bakonja fra Brne”, početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima “Jara gospoda” , “U mreži”, “Stojan Mutikaša”, “Hanka”, “Delije”, “Krvava bajka”, “Doručak sa đavolom”, a u novom milenijumu i u “Sedam i po” i “Paradi”. Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz “Bukvara”, zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali velikih gubitaka, sabrala je u knjigu “Šaka soli”, koja je imala nekoliko izdanja.

Imala je zdravstvenu krizu minulog proljeća, kada se zbog moždanog udara liječila na neurološkom odjeljenju Urgentnog centra u Beogradu.

U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!