Kim Jong Nam ubijen zabranjenim nervnim otrovom VX, pet grama smrtonosno za 500 osoba

Riječ je o otrovu čija samo jedna kap, apsorbovana kroz kožu, može da uzrokuje uništenje nervnog sistema, a sto puta je smrtonosniji od nervnog plina – sarina. VX je teško detektovati. Proziran je, nema ukus ni boju, a gustina mu je slična motornom ulju. Kada dospije u organizam, sprečava prenos kiseonika, dovodi do nekontrolisanog grčenja mišića i gušenja, a smrt nastupa u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od doze. Smrt se može spriječiti samo trenutnim davanjem protivotrova

Kim Jong Nam nakon napada, na ulasku u aerodromsku kliniku (Foto: Printscreen)

Malezijske vlasti objavile su da je Kim Jong Nam preminuo najvjerovatnije od posljedica nervnog otrova VX koji mu je, u napadu koji se dogodio u malezijskoj vazdušnoj luci, nanesen na lice.

VX, koji se nalazi na listi hemijskog oružja za masovno uništenje, decenijama je bio u vojnim arsenalima mnogih zemalja. Međutim, od 1997. zabranjen je u cijelom svijetu, a većina zaliha je uništena.

Riječ je o otrovu čija samo jedna kap, apsorbovana kroz kožu, može da uzrokuje uništenje nervnog sistema, a pet grama VX-a može da ubije 500 osoba. Sto puta je smrtonosniji od nervnog plina – sarina.

Osim toga, piše dnevnik.hr, VX je teško detektovati. Proziran je, nema ukus ni boju, a gustina mu je slična motornom ulju. Kada dospije u organizam, sprečava prenos kiseonika, dovodi do nekontrolisanog grčenja mišića i gušenja, a smrt nastupa u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od doze.

Smrt se može spriječiti samo trenutnim davanjem protivotrova, ali je do sada poznat samo jedan slučaj čovjeka koji je preživio trovanje ovim otrovom. Riječ je o Hiroyuki Nagaokiju kojeg su 1995. napali članovi jednog japanskog kulta. Poprskali su ga s leđa, ali ne dovoljno precizno – imao je visoki ovratnik. Međutim, i danas ima posljedice – ukočenost tijela, a mora da dodatno uzima kiseonik.

Raymond Zilinskas, hemičar, sumnja da su napadači VX nanijeli direktno na lice Kim Jong Nama.

“I da su nosili rukavice, otrovne pare bi ih ubile. Vjerovatno su koristili dvije komponente VX-a koje su izmiješali na njegovom licu”, smatra Zilinskas.

Druga opcija je da su sa sobom ponijeli protivotrov.

Vlasti u Maleziji kazale su da će morati da dekontaminiraju vazdušnu luku u Kuala Lumpuru u kojoj je ubijen Kim Jong Nam, mjesta na kojima se kretao on i oni koji su ga ubili. Do sada se niko nije razbolio.

VX je prvi sintetizovao hemičar britanske kompanije “Imperial Chemical Industries” Ranaji Ghosh pedesetih godina prošlog vijeka. Njegova otrovna svojstva proučavala je britanska vojska, koja je otkrila formulu američkoj vojsci, a SAD su počele proizvodnju 1961. godine.

Američka vojska bila je uključena u nekoliko kontrolisanih i slučajnih puštanja VX-a. U Iraku je proizvedeno više od 50 tona, a smatra se da je pod Sadamom Huseinom iračka strana koristila taj otrov 1988. u napadu na Kurde.

SAD i Rusija su jedine zemlje koje su priznale da imaju zalihe VX, iako se sumnja da ih imaju i mnoge druge. Sjeverna Koreja tvrdi da nikad nije proizvodila, ali se vjeruje da posjeduje između 2.500 i 5.000 tona VX-a.

Malezijske vlasti tragaju za sjevernokorejskim državljanima koje povezuju s ubistvom Kim Jong Nam , dok Pjongjang tvrdi da nemaju ništa sa slučajem, piše Guardian

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!