Novi broj revije “Bihor” rasprodat za nekoliko dana

Za novi broj piše akademik Abdulah Sidran iz BiH, koji u tekstu “Nije mene ovakvoga stvorila partija” govori o slučajnom susretu sa čovjekom čiji je djed, zajedno sa njegovim ocem, izdržavao kaznu na Golom Otoku i nikada nije odstupio od svojih uvjerenja. Filip Kovačević u tekstu “Druga Amerika – Californija Exit” govori o geopolitičkom i ideološkom razdruživanju koje se reflektuje unutar same Amerike

Novi, 22. broj revije “Bihor”, izašao je u izdanju Zavičajnog kluba (ZK) “Bihor” iz Luksemburga.

Za novi broj piše akademik Abdulah Sidran iz BiH, koji u tekstu “Nije mene ovakvoga stvorila partija” govori o slučajnom susretu sa čovjekom čiji je djed, zajedno sa njegovim ocem, izdržavao kaznu na Golom Otoku i nikada nije odstupio od svojih uvjerenja. Filip Kovačević u tekstu “Druga Amerika – Californija Exit” govori o geopolitičkom i ideološkom razdruživanju koje se reflektuje unutar same Amerike, a Raif Adrović Aron piše o posjeti predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića Luksemburgu, gdje je prisustvovao ratifikaciji protokola parlamenta Luksemburga o pristupanju Crne Gore NATO savezu.

Akademik prof. dr Ferid Muhić na skoro četiri stranice piše o Bihoru, fenomenu Bihoraca koji su rasuti širom svijeta, islamskom identitetu u Evropi, islamofobičnoj histeriji i drugim brojnim pitanjima ovog vremena.

“Bihor na krovu Balkanu” je tekst Ruždije Kočana koji govori o Bihorcima koji žive u Sloveniji, a odnedavno se, po uzoru na Bihorce u Luksemburgu, organizuju u cilju pomaganja zavičaju.

Urednik revije Faiz Softić napisao je tekst “Portret: Ernad Ero Muhović”, u kojem govori o čovjeku koji nesebično pomaže kako ZK “Bihor”, tako i sve humanitarne akcije upućene Crnoj Gori.

Književnik iz Crne Gore Miraš Martinović piše o Mostaru i mostu pred kojim su nemoćni varvari. Govori o svom povodu da na Partizanskom groblju u Mostaru posjeti spomenik književnika Bogdana Bogdanovića. Tekst je zapravo hronologija sjećanja na mnoge ljude i njegove prijatelje iz Mostara, a govori i o ljubavi prema Bosni.

Faiz Softić i Ibro Muratović napisali su tekst o Bihorcima u Istri, a otkrivaju da u Puli i drugim opštinama u Istri živi znatan broj doseljenika iz Crne Gore i Sandžaka.

Posebno je apostrofirano priznanje “Iskra”, koje je ZK “Bihor” dobio za filantropiju.

U novom broju je i tekst o Udruženju “Sandžačka dijaspora u Holandiji”, na čijem čelu je Enes Nuhović iz Novog Pazara. Oni se bave izgradnjom kuća u zavičaju, za porodice koje ne mogu da obezbijede krov nad glavom.

Tu je i tekst o promociji nove knjige poezije Ferida Muratovića “Jorgan od kamena”, kao i tekst o novoj knjizi poezije Faiza Softića koja je nedavno izašla u Podgorici, “Dok vode teku”. U kulturnoj rubrici je i humoristička kratka priča “Bure”.

Objavljene su i dvije pjesme pjesnika iz Zavidovća i Novog Sada, Edhema Mrđanovića, koji živi i radi u Parizu.

U sportskoj rubrici revija donosi prilog o mladom fudbaleru Eldinu Rastoderu.

Časopis je, u bjelopoljskoj štampariji “Merkator”, štampan u 1.000 primjeraka koji su prodati za nekoliko dana.

List izlazi u kontinuitetu od početka 2010. godine.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!