Bursać: Kad ujede pas koji ne ujeda, dešava se smrt

Bursać ukazuje na činjenicu da je procedura prijavljivanja prijetnji takva da obeshrabruje. “Sistem vas je naučio da ne želite otići u MUP, gubite najmanje jedan ili dva radna dana sjedeći ispred neke kancelarije. Čak bih rekao da to nije krivica MUP-a, imao sam 13-14 prijetnji smrću koje sam prijavio. MUP je locirao i našao deset osoba. One su predate tužilaštvu. Od tih deset samo su, međutim, dvije privedene pravdi”, kazao je Bursać

Kolumnista Antene M Dragan Bursać vjeruje da će nadležni uraditi svoj posao kada su posrijedi prijetnje koje su mu upućene. Navodi da se posljednja koju je dobio razlikuje od ostalih. Jasna je i eksplicitna – “dobićeš metak u čelo”. Bursać je, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza” Antene M, podsjetio da je i ranije bio na udaru prijetnji, ali da je hladnoća i eksplicitnost najnovije zastrašujuća.

Dragan Bursać, koji je iz Banjaluke, zalaže se za građansku i cjelovitu BiH, a kritičar je klerofašizma, velikodržavnih projekata i nacionalizma. Za svoj rad prije nekoliko dana dobio je priznanje Asocijacije naučnika i parlamentaraca njemačkog Bundestaga.

Kolumnista Antene M, međutim, sinoć je dobio prijetnju smrću sa profila stvarnog, ili lažnog, Marka Aprcovića. Samo nekoliko sati ranije, Bursać je na portalu Antene M objavio kolumnu o posjeti Zdravka Krivokapića BiH.

EKSPLICITNOST NAJNOVIJE PRIJETNJE ZASTRAŠUJUĆA

Bursać kaže da je u posljednjih godinu u fazi da ne obraća pažnju na prijetnje koje mu stižu. Naglašava, međutim, da je najnovija drugačija od ostalih.

“Najstrašnije je to kada vam, u jednom trenutku, to prestane da bude strašno. U posljednjih godinu sam u fazi da više ne obraćam pažnju. Sada se, međutim, prvi put dešava da je prijetnja ovako eksplicitna. Ona se razlikuje od svih ostalih, jer je tako jasna – “dobićeš metak u čelo”. Ta hladnoća i eksplicitnost malo je zastrašujuća”, navodi Bursać.

HILJADU OPRAVDANJA ZA ONOGA KO NAPADA, HILJADU OSUDA ZA NAPADNUTOG

Bursać ukazuje da javnost na prijetnje obično reaguje govoreći da “pas koji laje ne ujeda”, ali upozorava:

“Međutim, taj pas kada ujede dešava se ubistvo, smrt, teške tjelesne povrede”, poručuje Bursać, dodajući da takve poruke ne opstaju u civilizovanom svijetu, osim kod nas.

“Imamo tu nasilnu relaksaciju stvari gdje postoji hiljadu opravdanja za osobu koja napada i hiljadu osuda za onu koja je napadnuta. Živimo u takvom svijetu. Stavom “pas koji laje ne ujeda” mladim generacijama novinara i društvenih aktivista šaljemo poruku da, kada dobiju prijetnju, ne treba da se jave MUP-u i obavijeste javnost o tome”, kaže Bursać.

Dodaje da postoji još jedna, kako je rekao, perfdina poruka političara koji novinarima poručuju da to rade zbog samopromocije.

“Kada se sve to sabere, red je reći javnosti, kolegama novinarima da je dužnost da prijetnje prijavimo”, poručuje Bursać.

VIŠE OD 13 PRIJETNJI SMRĆU, PRAVDI PRIVEDENE SAMO DVIJE OSOBE

Bursać ukazuje na činjenicu da je procedura prijavljivanja prijetnji takva da obeshrabruje.

“Sistem vas je naučio da ne želite otići u MUP, gubite najmanje jedan ili dva radna dana sjedeći ispred neke kancelarije. Čak bih rekao da to nije krivica MUP-a, imao sam 13-14 prijetnji smrću koje sam prijavio. MUP je locirao i našao deset osoba. One su predate tužilaštvu. Od tih deset samo su, međutim, dvije privedene pravdi”, kazao je Bursać.

NIJE TO PIJANI RADNIK KOJI, POSLIJE SEDMOG PIVA NERVOZAN IDE NA POSAO

Govoreći o onima koji su mu prijetili do sada, o tome kojem profilu ljudi pripadaju, Bursać navodi da je, kada je posrijedi njegovo iskusvo, ono potpuno suprotno stereotipima. Kaže da je najčešće riječ o osobama iz dobrostojećih porodica, prilično pismenim, obrazovanim i situiranim.

“Mi kada govorimo npr. o četnicima, ultra srpskim nacionalistima, zamišljamo neke krezave likove sa šubarama koji vam mogu banuti sa šest redenika u četiri ujutru. Ne, to su fobro situirana djeca odrasla na srpskoj desnici, odgojena na ultradesničarenju, od viđenijih roditelja, iz viđenijih kuća, koji su završili viđenije škole. Oni vas, u određenom trenutku, shvate kao ideološku prijetnju. Vi te ljude, da ne znate, vidjećete ih u prodavnicama, kao dobre komšije, vidjećete ih u pozorištu…”, objašnjava Bursać.

Bursać navodi da je većina onih koji prijete informatički veoma pismeno.

“Oni imaju prilično samopouzdanje. Zapravo, veoma dobro znaju kako naši sistemi rade, odnosno ne rade”, ukazuje Bursać.

Fotografija koja je na profilu sa kojeg mu je prijećeno je ukradena.

“To govori da je posrijedi ozbiljnja priprema. Nije to pijani radnik koji ide nervozan na posao nakon sedmog piva. Ovdje faktror spontanosti ne postoji. Postoji jasna intencija i namjera”, kaže Bursać.

Govoreći o očekivanoj reakciji nadležnih Bursać kaže da hoće da vjeruje da će institucije uraditi svoj posao.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!