CD svjetski ekskluziv: Ovo su najvrijedniji dokazi za reviziju presude protiv Srbije, imamo ih godinama (VIDEO)

Zna da su Srbija i Crna Gora zatražile zaštitu stenograma i dokumenata VSO-a, kao i još nekih fajlova iz srpskih arhiva, što im je Vijeće Tribunala svojevremeno odobrilo. Međutim, Hadžifejzović je pokazao da je ipak došao do tih “zaštićenih” dokumenta u kojima je jedan od glavnih likova i nekadašnji predsjednik Crne Gore

Jučerašnja odluka da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije za genocid, izazvala je brojne komentare u regionu.

Podsjetimo, prije 10 godina Međunarodni sud pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije spriječila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

U moru raznih komentara, optužbi i kontraoptužbi, javnost je ponajviše zaintregirao urednik i voditelj Centralnog dnevnika Senad Hadžifejzović. On je još jednom na FACE televiziji gledaoce podsjetio da raspolaže sa možda najvrijednijim dokazima za reviziju presude – zapisnicima sa sastanaka Vrhovnog savjeta odbrane (VSO) SR Jugoslavije koji su odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala – postali zaštićeni.

Kada je započet postupak protiv Slobodana Miloševića, zapisnici VSO-a su trebali biti među ključnim dokazima, međutim, još 2003. predstavnici Srbije i Crne Gore su (u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a) stupili u kontakt sa Sudskim vijećem Haškog tribunala koje je vodilo postupak protiv Miloševića. Uslijedile su povjerljive rasprave koje javnosti nikad nisu postale dostupne. Jedino se zna da su Srbija i Crna Gora zatražile zaštitu stenograma i dokumenata VSO-a, kao i još nekih fajlova iz srpskih arhiva, što im je Vijeće Tribunala odobrilo.

Međutim, Hadžifejzović je u Centralnom dnevniku pokazao da je ipak došao do tih “zaštićenih” dokumenta u kojima je jedan od glavnih likova i nekadašnji predsjednik Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!