Dijaspora u Njemačkoj pokreće projekte pomoći sjeveru Crne Gore

“Akciju smo nazvali ‘Akcija sjever’ ne zato da bi sjever Crne Gore u bilo kom smislu favorizovali u odnosu na jug ili centralni dio, već zbog toga što je sjever manje razvijen u odnosu na druge djelove Crne Gore. Zbog toga uslovi života i potrebe naših građana koji tamo žive nisu na nivou kako bismo mi željeli, pa je to dobrim dijelom i razlog da je nemali broj naših građana potražio bolji život u drugim, ekonomski razvijenijim zemljama Evrope i svijeta”, kazala je Emira M. Ličina, predsjednica Udruženja “MonteKöln”

Osnivačka skupština „Akcije sjever“, koju su osnovali Udruženje “MonteKöln” iz Kelna, u saradnji sa Generalnim konzulatom Crne Gore u Frankfurtu, uz podršku ambasade Crne Gore u Berlinu, svečano je održana 14. januara.

Predsjednica Udruženja “MonteKöln”, Emira M. Ličina, rekla je da je prva akcija predviđena u martu.

“O konkretnim akcijama i detaljnom načinu njihovog sprovođenja bavićemo se na narednom skupu, da bismo, između ostalog, ispoštovali one koji apliciraju i dali im mogućnost predlaganja, upravo zato što smo odlučili da se bavimo svim vrstama pomoći, bez izuzetka, kako bi svaka akcija i predlog naših članova imala svoju šansu i pravo na realizaciju”, rekla je Ličina.

Ona je kazala da je pomoć Crnoj Gori od dijaspore ogromna i dastiže svakodnevno.

“Akciju smo nazvali ‘Akcija sjever’ ne zato da bi sjever Crne Gore u bilo kom smislu favorizovali u odnosu na jug ili centralni dio, već zbog toga što je sjever manje razvijen u odnosu na druge djelove Crne Gore. Zbog toga uslovi života i potrebe naših građana koji tamo žive nisu na nivou kako bismo mi željeli, pa je to dobrim dijelom i razlog da je nemali broj naših građana potražio bolji život u drugim, ekonomski razvijenijim zemljama Evrope i svijeta. Svi bismo mi željeli da vjerujemo da je to bar kod većine privremeno, da će ostati da žive na svojim ognjištima i da će se vremenom stvoriti bolji uslovi za život nego što je to slučaj danas. Smatramo da crnogorska dijaspora ima kapaciteta da pomogne i proba da poboljša život naših građana u domovini, a posebno na sjeveru”, rekla je Ličina.

Ona je pojasnila da bi se “Akcija sjever” bavila gradnjom, adaptacijom, opremanjem, stipendiranjem, humanitarnih i drugim aktivnostima, zavisno od interesovanja i predloga.

Skupu su prisustvovali predstavnici države iz Njemačke, ambasador Crne Gore u Berlinu Ranko Vujačić, ministar savjetnik u ambasadi Crne Gore u Berlinu Hamdi Hasani, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić i konzul u Konzulatu Crne Gore u Frankfurtu Dejan Vuković.

Gosti na osnivačkoj skupštini bili su predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima Uprave za dijasporu Crne Gore, Nenad Popović, i direktor Centra za socijalni rad u Bijelom Polju Admir Mustajbašić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!