Iz Bijele kuće u vilu od 5,3 miliona dolara: Evo koliku će penziju primati Barack Obama

Obama je već odabrao novu kuću u elitnom djelu grada Kalorame, u koju će se preseliti sa porodicom. Mediji pišu da će im prve komšije biti Clintonovi, ali i drugi poznati bogataši

Foto: Youtube (Printscreen)

Američki predsjednik Barack Obama odlazi u političku penziju, a nakon osam godina provedenih u Bijeloj kući započeće sasvim novi život.

On će, zajedno sa svojom porodicom, ostati u Washingtonu dok mlađa kćerka ne završi školu, tako da će neko vrijeme živjeti povučenije.

Ruski analitičari predviđaju da se više neće vraćati u visoku politiku.

Obama je 44. predsjednik SAD, a njegov drugi mandat ističe danas.

Michel Obama, supruga odlazećeg američkog predsjednika, misli da će njene ćerke proći kroz “težak period” nakon selidbe iz Bijele kuće, zato što su tu odrasle, piše “Avaz”.

Ona je ranije rekla i da će njenoj porodici mnogo nedostajati zaposleni u rezidenciji, zato što su ti ljudi “učestvovali u odrastanju 18-godišnje Malije i 15-godišnje Saše”.

Obama je već odabrao novu kuću u elitnom djelu grada Kalorame, u koju će se preseliti sa porodicom. Mediji pišu da će im prve komšije biti Clintonovi, ali i drugi poznati bogataši.

Vrijednost nove kuće procjenjuje se na 5,3 miliona dolara, ali je Obama nije kupio već iznajmio za 22.000 dolara mjesečno. Kuća ima 2.800 kvadrata, devet spavaćih soba i osam kupatila.

Obama ima 55 godina i ušao je u istoriju kao prvi afroamerički predsjednik u SAD. Još je mlad za penziju, ali je na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare rekao da će neko vrijeme životi povučeno i izbjegavati javne nastupe.

Bivšeg šefa države čeka bezbrižan život — njegova penzija će iznositi 205.700 dolara godišnje, a još 20.000 dolara godišnje dobijaće i njegova supruga. Osim toga, država će im plaćati održavanje poslovnog prostora i plate saradnika, putovanja, a takođe i doživotno osiguranje tajne službe.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!