Berane: Perko preživio ekstremno niske temperature!

“Ovih dana javljali su mi se brojni prijatelji da me obavijeste kako je ponovo viđena na nekoliko mjesta pored Lima dok se hrani u plićacima i otočicama od Taluma pa sve do Buča i Vinicke. Naša roda nije tako nježna i krhka kao što se misli. Dovoljno je jaka da preživi i neće nigdje otići iz Berana”, napisao je Softić na svom Facebook profilu

Mužjak rode Perko, kojem se nedavno izgubio svaki trag, preživio je talas ekstremno niskih temperatura koji je prije nekoliko dana zahvatio sjever Crne Gore.

To je na svom Facebook profilu objavio defektolog Adem Ado Softić, koji je par roda koji se nastanio u Polimskoj ulici u Beranama 2012. godine konstantno pratio i slikao.

“Beranska bijela roda pregrmjela je talas ekstremno niskih temperatura koje su se prethodnih desetak dana i noći spustale i do blizu minus 30 stepeni, pa će sigurno pregrmiti i ostatak zime. Ovih dana javljali su mi se brojni prijatelji da me obavijeste kako je ponovo viđena na nekoliko mjesta pored Lima dok se hrani u plićacima i otočicama od Taluma pa sve do Buča i Vinicke. Naša roda nije tako nježna i krhka kao što se misli. Ona vrlo dobro zna kako izgleda beranski snijeg, jer ga je upoznala još 15. aprila 2014, kada je odmah nakon njihovog dolaska sniježna mećava zasula Berane i njihovo gnijezdo u Polimskoj ulici. Dovoljno je jaka da preživi i neće nigdje otići iz Berana”, napisao je Softić na svom Facebook profilu.

Ženka Perka se prošle godine nije vratila iz Afrike i pretpostavlja se da je stradala. Ipak, Perko ne gubi nadu i i dalje je čeka… 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!