Sutuacija se komplikuje: Američki obavještajci zaključili da je Putin direktno pomogao Trumpu da pobijedi na izborima!

“Sa najvećom mogućom sigurnošću tvrdimo da je Putin utjecao na kampanju kako bi umanjio kredibilitet sekretarke Clinton i narušio njene šanse za pobjedu”, navodi se u izvještaju

Najviši obavještajni zvaničnici SAD su zaključili da je ruski predsjednik Vladimir Putin direktno naredio hakiranje Demokratskog nacionalnog komiteta kako bi pomogao Donaldu Trumpu da pobijedi na proteklim američkim predsjedničkim izborima, javlja Independent, prenosi Avaz.

“Sa najvećom mogućom sigurnošću tvrdimo da je Putin utjecao na kampanju kako bi umanjio kredibilitet sekretarke Clinton i narušio njene šanse za pobjedu”, navodi se u izvještaju.

Putin je bio motivisan privatnom osvetom prema bivšoj državnoj sekretarki. Medijska kampanja diskreditiranja je uključivala špijunske operacije, uklučujći cyber napade, ali i brojne lažne vijesti.

Predsjednik Rusije ju je javno kritikovao još od 2011., a sve zbog njenih izjava u javnosti za koje je smatrao da ga omalovažaju – stoji u izvještaju.

Oglasio se i novoizabrani američki predsjednik koji je rekao da hakiranje svakako ne bi ni promijenilo ishod izbora.

“Tražim od članova Kongresa da istraže povjerljive obavještajne podatke koje su prethodno podijelili sa televizijom NBC, a odgovorno tvrdim da takve vrste napada ne bi promijenile konačni rezultat kampanje”, napisao je Trump na Twitteru.

Nakon sastanka sa liderima američkih obavještajnih službi, Trump je najavio da planira da imenuje tim koji će sastaviti plan za borbu protiv cyber napada u roku od 90 dana nakon njegove inauguracije 20. januara.

“Iako Rusija, Kine i druge zemlje, strane grupacije i pojedinici stalno pokušavaju da prodru u cyber infrastrukturu naših vladnih institucija, biznisa i organizacija, uključujući Demokratski nacionalni komitet, to apsolutno nije imalo efekta na ishod izbora, uključujući činjenicu da nije bilo namještanja na glasačkim mašinama”, naveo je Trump u saopštenju koje je naknadno objavljeno, prenosi Reuters.

Ipak, obavještajni zvaničnici su duboko uvjereni da je Rusija bila umiješana u hakiranje, ali sve će biti mnogo jasnije nakon predsjedničke inauguracije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!