Trump ponovo upozorio američke kompanije: Ne selite proizvodnju u inostranstvo, snosićete posljedice

Trump je upozorio da “svaka kompanija koja otpusti svoje službenike i izgradi novu fabriku u inostranstvu, i potom misli da može da proda svoje proizvode u SAD-u bez posljedica, griješi”

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ponovo je oštro upozorio američke kompanije da ne naprave “veoma skupu” grešku preseljenja proizvodnje u inostranstvo.

“Upozoravam vas da ne napravite vrlo skupu grešku. Poslovi se mogu obavljati u SAD-u”, napisao je Trump i naveo da želi da spriječi američke firme da presele proizvodnju u inostranstvo, gdje je jeftinija radna snaga, da bi zatim uvezli te proizvode u SAD.

On je kompanije upozorio da će, ako prebace poslovanje u inostranstvo, biti suočene sa porezom u visini od 35 odsto, prenijele su agencije.

Portal balkans.aljazeera.net piše da je Trump, u nizu komentara na Twitteru, napisao da planira da “znatno smanji” porezne stope i regulative biznisima.

Međutim, upozorio je da “svaka kompanija koja otpusti svoje službenike i izgradi novu fabriku u inostranstvu, i potom misli da može da proda svoje proizvode u SAD-u bez posljedica, griješi”.

Istakao je da će granična taksa na robu proizvedenu u drugim zemljama “učiniti kompanijama život finansijski teškim”.

“Smatrajte se unaprijed upozorenim prije nego što napravite veoma skupu grešku”, poručio je Trump.

Sjedinjene Države izgubile su pet miliona radnih mjesta u proizvodnom sektoru od 2000. godine, podsjeća Glas Amerike. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!