Najopasnije žene iz BiH: Aldijanu, Borislavku i Šejlu traže sve policije svijeta, bivša misica pobjegla u Srbiju

Ne zna se gdje se nalazi Aldijana Dizdarević (30) iz Velike Kladuše, osumnjičena za pokušaj ubistva. Na Interpolovoj potjernici nalazi se i Borislavka Kovačević (49) iz Kozarske Dubice koja je u julu 2013. u sudu BiH osuđena na osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza. Godinama se traga za Šejlom Kajtezović (33), državljankom Austrije rođene u Bihaću, zbog neovlašćene proizvodnje i prometa droga

Foto: “Avaz”

Osim Slobodanke Tošić (30), osuđene bivše misice i trenutno najpoznatije bjegunke iz BiH, na spisku Interpola nalaze se još tri državljanke BiH koje godinama izmiču pravosuđu.

Za sve njih, osim za Tošićevu, ne zna se gdje se nalaze. Po posljednjim informacijama, Slobodanka Tošić je u Srbiji, a s obzirom da ima državljanstvo te države, što se navodi i u podacima Interpola, neće biti izručena u BiH.

Slobodanka Tošić (Foto: Interpol)

Bivša misica fotogeničnosti BiH i Playboyeva zečica pobjegla je nakon pravosnažnosti presude. Ona je polovinom jula osuđena na dvije i po godine zatvora zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. godine u Istočnom Sarajevu, piše Blic.rs.

“Avaz” prenosi da je u presudi navedeno da je bila član grupe koja je planirala ubistvo Ždrale, koji služi kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera. Nakon hapšenja u akciji „Lutka“ Tošićeva je pobjegla, a onda je početkom jula prošle godine uhapšena u Hrvatskoj.

Prvo joj je određen pritvor, a onda određene mjere zabrane koje su podrazumjevale da ne smije da napušta Han Pijesak. Međutim, da je pobjegla iz zemlje u sudu BiH su shvatili nakon što se nije odazvala na izdržavanje kazne, nije se javljala, a nisu je našli na adresi gdje živi.

Istovremeno, ne zna se gdje se nalazi Aldijana Dizdarević (30) iz Velike Kladuše, osumnjičena za pokušaj ubistva.

Međunarodna potjernice za njom raspisana je po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću u oktobru prošle godine.

Aldijana Dizdarević (Foto: Interpol)

Osumnjičena je da je 14. septembra 2011. u mejstu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške, takozvane kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N. S. (29) iz Velike Kladuše, koji je tada zadobio teške povrede.

Sagovornik “EuroBlica” blizak bezbjednosnim agencijama ističe da se ponekad dogodi da agencije mjesecima, pa i godinama nemaju nikakav trag ili informaciju gdje se neki bjegunac nalazi.

“Ima slučajeva gdje se čini kao da je osoba ‘propala u zemlju’, posebno ako neko ima državljanstvo neke druge zemlje ili su uspjeli u inostranstvu da dobiju neki status, na primjer azil. Čak i njihovi bližnji ne znaju gdje su”, ističe taj sagovornik.

Već neko vrijeme na Interpolovoj potjernici nalazi se i Borislavka Kovačević (49) iz Kozarske Dubice. Ona je u julu 2013. godine u sudu BiH osuđena na osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza.

U presudi je bilo navedeno da je od februara 2006. do februara 2007. kao direktor u jednoj firmi knjigovođi firme naložila da nepravilno prikaže promet robe, pa je na taj način izbjegnuto plaćanje PDV-a od 28.947 KM.

Šejla Kajtezović (Foto: Interpol)

Godinama se traga za Šejlom Kajtezović (33), državljankom Austrije rođene u Bihaću, zbog neovlašćene proizvodnje i prometa droga.

Po dostupnim informacijama, ona je trenutno nastanjena u Francuskoj.

Oko 120 državljana BiH nalazi se na Interpolovoj listi. Traga se za pljačkašima, ratnim zločincima, ekstremistima, trgovcima drogom, silovateljima, iznuđivačima.

Među njima je i bivši komesar policije USK Ramo Brkić (50), koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!