Njujork: Čuveni književnik Salman Ruždi izboden na bini tokom predavanja

Nepoznati muškarac je na pozornici napao Ruždija i ubo ga oštrim predmetom u vrat, objavila je njujorška policija

Čuveni književnik i autor niza svjetski poznatih romana Salman Ruždi u petak je napadnut tokom predavanja koje je držao u Njujorku, javlja Vašington Post.

Nepoznati muškarac je na pozornici napao Ruždija i ubo ga oštrim predmetom u vrat, objavila je njujorška policija.

Književnik je potom pao, a na Twitteru je objavljen i video na kojem se vidi kako Ruždija na nosilima prebacuju do helikoptera koji će ga prevesti u bolnicu, piše “Jutarnji list”. Njegovo stanje zasad nije poznato.

Napadač je odmah hapšen, potvrdila je policija

Ruždi je zbog romana “Satanski stihovi” (objavljen 1988. godine) primio prijetnje smrću iz Irana i niza drugih muslimanskih zemalja krajem 1980-ih, a godinama je živio pod lažnim identitetom uz policijsko obezbjeđenje.

Konkretno, tadašnji lider Irana Ajatolah Homeini proglasio je fetvu, odnosno edikt kojim se pozivalo na Ruždijevu smrt. Štaviše, jedna iranska religiozna fondacija za Ruždijevu glavu ponudila je nagradu od 3 miliona dolara.

Sama Islamska Republika Iran se nakon više od dvije decenije ipak distancirala od Homeinijeve fetve.

Zbog “Satanskih stihova”, koje su muslimani doživjeli kao izrugivanje njihove vjere i proroka Muhameda, na Ruždija je pokušano nekoliko neuspješnih atentata, a peevod njegove knjige na japanski jezik životom je platio prevodilac Hitoshi Igarashi.

Foto: Salman Ruždi (Printscreen)

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!