Ko je Mira Radielović Ricardel, članica tima Donalda Trumpa koji će činiti rukovodstvo Bijele kuće?

Mira Radielović Ricardel je potpredsjednik Odjela za razvoj SM&DS (Boeing Strategic Missile & Defense Systems), koji se bavi razvojem odbrambene strategije SAD-a. Prije ovog posla bila je zamjenik sekretara odbrane za međunarodnu sigurnost, a bila je angažovana na projektima vezanima za Evropu, NATO i razvoj nuklearnog programa. Nagrađena je medaljom za izuzetan doprinos u radu 2005. godine, a nagradu je dodijelilo Ministarstvo odbrane SAD-a

Nakon vijesti da se u timu novog američkog predsjednika nalazi i Mira Radielović Ricardel porijeklom iz BiH, novinari Televizije N1 provjerili su ko je ona i kako je tekao njen put od malog mjesta u BiH, Breza, do člana osoblja Donalda Trumpa.

Otac Mire Radielović Ricardel je Petar Radielović, rođen 21. 03. 1929. godine u Brezi.

Kao 16-godišnjak je preživio Bleiburg, a zatim je studirao medicinu na Univerzitetu u Zagrebu. Njegove studije prekinule su tadašnje vlasti, a 1954. godine je odselio u Austriju. Dvije godine kasnije iz Austrije se seli u SAD, gdje je radio u željezari u Wisconsinu, a upisao je i studije primjenjene umjetnosti.

Iste godine oženio je Brigittu Heinrich, koju je upoznao u Heidelbergu.

Godine 1961. preselio se u Los Angeles, a pet godina kasnije je pokrenuo vlastiti biznis sa štamparijama “Graph-o-lith Printing”, koji je radio sve do penzije.

Bio je aktivni član zajednice Hrvata u SAD-u, kao i crkve St. Anthony’s Croatian Catholic Church.

Preminuo je 23. januara 2005. godine, a sa Brigittom je imao dvoje djece – ćerku Miru i sina Marka.

Mira Radielović Ricardel je potpredsjednik Odjela za razvoj SM&DS (Boeing Strategic Missile & Defense Systems), koji se bavi razvojem odbrambene strategije SAD-a.

Prije ovog posla bila je zamjenik sekretara odbrane za međunarodnu sigurnost, a bila je angažovana na projektima vezanima za Evropu, NATO i razvoj nuklearnog programa.

Nagrađena je medaljom za izuzetan doprinos u radu 2005. godine, a nagradu je dodijelilo Ministarstvo odbrane SAD-a.

Radielović je vlasnica nekoliko diploma sa Georgetown univerziteta i doktorata sa Poslovne škole The Fletcher, kao i diplome iz diplomatije sa Univerziteta Tufts.

Članica je Vijeća za međunarodne odnose, a od ove godine je i član izabranog tima Donalda Trumpa koji će činiti rukovodstvo Bijele kuće nakon pobjede na američkim predsjedničkim izborima, objavila je N1, prenosi portal slobodna-bosna.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!