Parlamentarna opozicija: Prelazna vlada i vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje za izlazak iz krize

Dešavanja u Crnoj Gori odavno su prerasla političke razlike ili partijske interese, pa cijene potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi – svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore

Parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg djelovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orijentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u EU.

Kako ističu u saopštenju DPS-a, sve što se dešavalo u prethodnim danima, a pogotovo u nedjelju, 5. septembra na Cetinju, pokazalo je da Crna Gora ima marionetsku Vladu, te ističu da je formiranje prelazne i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora jedino rješenje za izlazak iz krize.

Kažu da su dešavanja u Crnoj Gori odavno prerasla političke razlike ili partijske interese, pa cijene potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi – svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore.

“Izlaz iz nezapamćene krize je formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bismo odbranili sve one vrijednosti koje su osnov savremene Crne Gore. Za multietničku, multikonfesionalnu, građansku, antifašističku, evropsku i suverenu Crnu Goru koja je orijentisana sebi i svojim ciljevima, koja poštuje tuđe, ali ne da na sebe i svoju časnu tradiciju i svijetlu budućnost”, navode u saopštenju.

Događaj na Cetinju, kako dodaju, nije predstavljao vjerski obred već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrijednosti.

“Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmjerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor spriječio je državno poniženje koje je bilo planirano od zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti. Aktuelnom Vladom trenutno upravlja čovjek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost, i koji je spreman da po cijenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca, a sve u cilju stvaranja ‘srpskog sveta'”, navode u DPS-u.

Ocjenjuju da je stanje u zemlji dramatično. Pandemija svakog dana odnosi desetine života, svakog mjeseca je 1.000 i više nezaposlenih, ne zna se ko komanduje službama bezbjednosti, institucije ne funkcionišu, a predsjednik Vlade prijeti građanima kako će se policijska represija od 5. septembra ponavljati.

“Prvi put nakon 90-tih manjinski narodi se osjećaju ugroženim i kao građani drugog reda, dok se njihovo prisustvo u državnoj upravi svodi na minimum. Crna Gora je od faktora stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa postala gorući problem u regionu i kao takva predmet je sve češćih diskusija u međunarodnim krugovima. EU integracioni put stagnira. Naša pozicija u NATO-u dobrano je poljuljana aktivnostima Vlade koje se odnose na curenje podataka, kalkulacije pod pritiskom DF-a oko slanja naše vojske u određene misije i sl. Crna Gora već mjesecima nema ministra pravde, predsjednik Vlade praktično ni sa kim ne komunicira, pokušava da uzurpira nadležnosti bezbjednosnog sektora, dok kapitalnih investicija nema ni u najavi. Svi politički akteri u parlamentarnoj većini nalaze se u međusobnim svađama. Dok Demokratski front i dalje bojkotuje parlament, čime je u potpunosti blokiran zakonodavni postupak, URA prijeti obaranjem Vlade. Sve gore navedeno samo je dio haotičnog stanja u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, a koje predstavlja najveću krizu od uvođenja višestranačja. Crna Gora se nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevjekovne i savremene države”, piše u saopštenju.

Foto: DPS

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!