Plav: U Brezojevicama planirano otvaranje mljekare

„Bitan je i način osnivanja preduzeća i zapošljavanja, pa molim predstavnike Opštine Plav da ozbiljno porade na tome, da se papirologija završi i da se ne kasni sa rokovima. Ovo je bitan projekat za ovaj kraj – da se pokrene proizvodnja što prije, kako bi mljekara okupila sitne proizvođače koji mogu da žive od toga“, kazao je predstavnik Za­jed­nič­kog teh­nič­kog se­kre­ta­ri­ja­ta pri Di­rek­ci­ji za pre­ko­gra­nič­nu saradnju, Goran Prebiračević

Otvaranje mini mljekare, kapaciteta 1.500 litara mlijeka dnevno, planirano je u naselju Brezojevice kod Plava.

To je danas saopšteno na konferenciji „From hills to dairies“ (Od mlijeka sa naših planina), koja je održana u Plavu.

Projekt menadžer Fikret Canović rekao je da će individualni proizvođači mlijeka biti edukovani po pitanju uzgoja, higijene i ishrane stoke, a u svrhu dobijanja što boljeg kvaliteta.

 

„Radiće se i na promociji i pozicioniranju proizvoda“, rekao je Canović.

Projekat se tiče valorizacije proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, kao rezultat inicijative opština Čajetina, Plav i Andrijevica, kako bi se uspostavile mini mljekare koje će omogućiti siguran otkup i plasman mlijeka malih poljoprivrednih gazdinstava.

„Ovaj projekat je ocijenjen kao najbolji tehnički projekat o prekograničnoj saradnji koji se sprovodi po pravilima Evropske unije. Naš posao je da ga realizujemo. Bitan je i način osnivanja preduzeća i zapošljavanja, pa molim predstavnike Opštine Plav da ozbiljno porade na tome, da se papirologija završi i da se ne kasni sa rokovima. Ovo je bitan projekat za ovaj kraj – da se pokrene proizvodnja što prije, kako bi mljekara okupila sitne proizvođače koji mogu da žive od toga“, kazao je predstavnik Za­jed­nič­kog teh­nič­kog se­kre­ta­ri­ja­ta pri Di­rek­ci­ji za pre­ko­gra­nič­nu saradnju, Goran Prebiračević.

Projekat, kazao je Canović, finansira Evropska unija u okviru trećeg poziva prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore.

„Program je počeo da se sprovodi 1. septembra, a trajaće narednih 18 mjeseci“, rekao je Canović.

On je kazao da očekuju da dobiju dvije potpuno funkcionalne mini mljekare u Krivoj rijeci i Brezojevicama, da će imati obučene poljoprivredne proizvođače sa kojima će mljekare poslovati, kao i ugovore o otkupu mlijeka.

Iskustva i savjete o proizvodnji mlijeka u opštini Čajetina predstavili su direktor Zlatiborski eko-agrar, Vladimir Bojović, i predstavnik udruženja stočara Radovan Stojanović.

Selma Šarkinović 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!