Savjet za saradnju sa iseljenicima izabrao predsjednika: Na čelu dr Nenad Popović iz Njemačke

Za potpredsjednike su izabrani Boris Popivoda iz Makedonije, Edin Latić iz Luksemburga, Ruždija Jarović iz SAD-a i Martin Junčaj iz Švajcarske

Na konstitutivnoj sjednici Savjeta za saradnju s iseljenicima usvojen je Poslovnik o radu Savjeta i predloženi kandidati za predsjednika i potpredsjednike Savjeta.

Za predsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima većinom glasova izabran je dr Nenad Popović iz Njemačke, dok su za potpredsjednike izabrani Boris Popivoda iz Makedonije, Edin Latić iz Luksemburga, Ruždija Jarović iz SAD-a i Martin Junčaj iz Švajcarske. Za predsjednike radnih tijela (odbora) izabrani su Mirko Zečević – Odbor za jačanje kulturnog i državnog identiteta, prof. dr Milorad Nikčević – Odbor za nauku i prosvjetu, Dejan Šestović – Odbor za sport, Sabrija Vulić – Odbor za informisanje, Mihailo Mandić – Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika, Refik Radončić – Odbor za privredno partnerstvo, Mirza Redžić – Odbor za evropske i evroatlantske integracije, Vladislav Popović – Odbor za pravna pitanja, dr Slobodan Drakić – Odbor za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu, Emira Mustajbašić Ličina – Odbor za ravnopravnost polova i Aleks Rohas Božović – Odbor za širenje crnogorske zajednice u svijetu.

Premijer Milo Đukanović je naveo da je usvajanjem Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima koji reguliše međusobne veze stvorena solidna osnova za dalje aktivnosti.

“Iz njega proističe i obaveza formiranja ovog Savjeta, koji je Vladino savjetodavno tijelo. Stvorene su i normativne pretpostavke za povećanje iznosa sredstava koja su budžetski namijenjena saradnji sa iseljenicima. Time i osnova za pripremu većeg broja kvalitetnijih projekata i programa koje Vlada planira kroz svoje strategije”, rekao je Đukanović.

Direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović, je istakao i važne projekte koje Uprava planira da realizuje u narednom periodu: manifestacija “Dani iseljenika”, izdavanje iseljeničke knjižice, izrada cjelovite baze iseljenika i formiranje info pulta koji će u svakom momentu moći da pruži efikasan odgovor na sve zahtjeve crnogorskih iseljenika.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je izrazio spremnost Glavnog grada da i dalje podstiče veze sa dijasporom i istakao da je konstituisanje Savjeta za saradnju sa iseljenicima snažan doprinos daljem unapređenju i konkretizaciji saradnje, “koja će nas dodatno zbližiti i pomoći nam da zajedničkim snagama našu domovinu učinimo razvijenijom i ljepšom za život”.

Izvor: gov.me

BIOGRAFIJA DR NENADA POPOVIĆA

Nenad Perov Popović rođen je 15. novembra 1967. godine u Kotoru, đe je završio osnovnu školu. Srednju školu biološkog smjera završio je u Kotoru i Tivtu. Nakon odsluženja vojnog roka, 1987. upisuje prvu godina studija na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, đe je studirao devet semestara do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Studije nastavlja na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, đe diplomira 1994. sa zvanjem doktor stomatologije. Nakon pripravničkog staža sa uspjehom polaže stručni ispit 1996, pred komisijom Ministarstva zdravlja.

Od 1996. do 2003, saradnik je korifeja američke ortodoncije Dr. Douglasa Edwarda Tolla na njegovoj klinici za otopediju vilica u Evropi, đe usavršava znanja iz moderne ortopedije vilica i upotrebe fiksnih aparata kod đece i odraslih.

Na poziv prof. dr. Helgea Fischer-Brandiesa i Borda direktora Christian-Albrecht-Univerziteta u Kielu, od januara 2004. do juna 2005, asistent je i naučni saradnik na univerzitetskoj klinici đe rukovodi na kolokvijumima, stručnim vježbama, i pripremama studenata za ispite. U saradnji sa prof. Fischer-Brandiesom i prof. Es-Sounijem posvećen je naučnom radu na istraživanju termičkih osobina nikel-titanijum žica, kao i valorizacijom „Bending Art System“, robota za krivljenje ortodontskih žica sa doc. dr Orthuberom.

U drugoj polovini 2005. ponovo je angažovan na Klinici Dr. D.E. Tolla, a 2006. polaže nostrifikacioni ispit za zvanje doktora stomatologije u Njemačkoj, na Stomatološkom fakultetu Carolinum u Frankfurtu na Majni.

Specijalistički ispit u Frankfurtu polaže 2007. pred komisjom: prof. dr P. Schopf i prof. dr S. Ruf i dobija zvanje specijaliste za ortopediju vilica u Njemačkoj. Poslovni partner dr D.E. Toll-a u njegovoj privatnoj klinici postaje 2008. i zajedno 2009, osnivaju “Institut za ortodontska istrazivanja I K F”, koji je poslije smrti dr. Douglasa Toll-a, njemu u čast, preimenovan u “Douglas Toll Institut”. Institut sarađuje sa Univerzitetskim klinikama u Kielu, Frankfurtu, Marburgu (Njemačka), Gracu (Austrija), Budimpešti (Mađarska), N.Y. University (USA), Firenci (Italija), Marilia /Sao Paulo (Brazil), i Klinikom za ortopediju vilica odsjeka za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Podgorici (Crna Gora).

Na svojoj klinici obavlja nastavu i obuku višestručnog osoblja za rad na klinikama za ortopediju vilica. Posjeduje licencu komore zubnih ljekara da obavlja obučavanje specijalizanata ortopedije vilica za pokrajnu Hessen.

Dr. Nenad Popović od 2004. redovno učestvuje na kongresima i simpozijumima njemačkih, evropskih i američkih ortodonata i na njima je predstavljen poster prezentaciom ili predavanjem. Ranije sa kolegom Tollom, a od 2012. samostalno je gost-predavač na nekoliko njemačkih univerzitetskih klinika u okviru specijalističke nastave, i predavač na jedno ili višednevnim kursevima za specijaliste, na teme novih metoda liječenja u ortodonciji i bolesti TM zgloba.

U svojstvu direktora “Douglas Toll Instituta” sa saradnicima, objavio je sljedeće naučne članke u časopisu “Journal of orofacial orthopedics”:

1. Pain reduced by low-level laser therapy during use of orthodontic separators in early mixed dentition. J Orof Orthop 2015;76:431-439.

2. Prävalenz der Klasse III Malokklusion und des Kreuzbisses bei jugendlichen CMD-Patienten. J Orofac Orthop. 2014 Jan;75(1):36-41. Epub 2014 Jan 19.

3. Modified camouflage therapy in an adult class I patient with TMJ complaints. A case report. J Orofac Orthop. 2010 Mar;71(2):152-62.
4. The use of MRI diagnostics in orthognathic surgery: prevalence of TMJ pathologies in Angle Class I, II, III patients. J Orofac Orthop. 2010 Jan;71(1):68-80.

U knjizi “ Principles in Contemporary Orthodontics” izdavača Dr. Silvana Naretta , InTech 2011, ISBN:978-953-307-687, objavio je poglavlje:
“New Strategies for Class II Fixed Funcional Orthodontics, Including MRI Diagnostics, Manual Funcional Analysis and Physiotherapie” (Chapter 14)

U knjizi “Festsitzende Apparaturen zur Klasse-II-Therapie” izdavača Prof. Dr. Baxmanna i izdavačke kuće Quintenssenz-Verlag 2012, ISBN 978-3-86867-051-6, objavio je poglavlje:
“Das MARA-Mandibular anterior repositioning appliance”(Kapitel 11.2)

Uskoro očekuje objavljivanje sljedećih naučnih radova:
1. MRI-assessed internal derangement with respect to skeletal and dental malocclusion in the juvenile temporomandibular joint
2. Wirksamkeit der GC MI Paste Plus bei White Spot Läsionen-eine Anwenderstudie
Dr Popović je aprila 2013, izabran u zvanje vanrednog profesora državnog Univerziteta Sao Paulo, kao i privatnog Univerziteta UniMar u gradu Marilia, Brazil.
Član je njemačke, evropske, američke i svjetske asocijacije ortodonata.

Angažman u crnogorskom iseljeništvu

Dr. Nenad Popović vođen idejom odanosti domovini Crnoj Gori, veoma je aktivan u organizovanju i animiranju crnogorskog iseljeništva u Njemačkoj i Evropi, naročito od 1998, kada se i oglasio javnim pozivom Crnogorcima iz Zapadne Evrope da organizuju iseljenička udruženja u cilju očuvanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta. Sa istomišljenicima i prijateljima iz Njemačke osnovao je „Savez crnogorskih asocijacija u SR Njemačkoj“ 2000. godine.

U saradnji sa prestolonasljednikom princom Nikolom Petrovićem Njegošem i predstavnicima crnogorskih iseljenika iz drugih evropskih zemalja, osniva „Savez crnogorskih asocijacija Evrope“, čiji je bio prvi izabrani predsjednik.

Zajedno sa crnogorskim iseljenicima iz Frankfurta, u pokrajini Hessen, osniva Društvo crnogorsko-njemačkog prijateljstva “MONTENEGRO-HESSEN e.V.“ (Montehess) 2010., čiji je predsjednik bio do 2014. Sada je član predsjedništva MONTEHESS-a i Odbora za medicinsku i drugu naučnu saradnju SCANJ-a.

Dr Nenad Popović je bio potpredsjednik Savjeta za izradu Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima.

Uporedo sa angažmanom u iseljeničkim organizacijama, svoje aktivnosti usmjerava i na proučavanje i istraživanje istorije crnogorske dijaspore u Njemačkoj, posebno ka vezama crnogorskog i njemačkog naroda. Autor je eseja “Njemci i Crnogorci” koji se odnosi na gore navedenu temu. Naročito interesovanje iskazuje za otkrivanje relikata crnogorske kulture u Njemačkoj koji su u privatnom posjedu, otkup i povraćaj kulturne baštine matici Crnoj Gori.

Autor je web stranice www.grbalj.org, s intencijom očuvanja crnogorske tradicije u crnogorsko-primorskom plemenu Grbalj.

Oženjen je sa dr Larisom Popović, sa kojom ima dvoje đece, kćer Ivanu i sina Filipa. Živi u Frankfurtu na Majni, i radi u Bad Sodenu kod Frankfurta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!