“Quo vadis, Aida?” najbolji strani film na Filmskom festivalu u Antaliji

Ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar film “Quo vadis, Aida?” svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu. Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik, Aida, radi kao prevodilac u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a

Film “Quo vadis, Aida?”, bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, proglašen je za najbolji strani dugometražni film na 57. Filmskom festivalu u Antaliji

Nagrade su dodijelje sinoć.

Najboljim filmom ovogodišnjeg festivala proglašen je “Hayaletler” (“Duhovi”), autorke Azre Deniz Okyay. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Ahmet Mumtaz Taylan, a nagradu za najbolju glumicu podijelilo je pet turskih glumica, Tugce Yolcu, Sureyya Kilimci, Elif Urse, Gulcin Kultur Sahin i Canan Atalay.

Najboljim rediteljem proglašen je iranski filmski autor Massoud Bakhshi za film “Najduža noć”, nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili su Ali Sulmian i Salim Daw, a najboljom glumicom proglašena je Natasa Stork za ulogu u filmu “Priprema za partnerstvo na neodređeno vrijeme”.

Ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar film “Quo vadis, Aida?” svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu, prenosi N1.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik, Aida, radi kao prevodilac u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu igraju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!