Obama: Odbijanje veta na zakon koji dozvoljava porodicama žrtava napada 11. septembra da tuže Saudijsku Arabiju je opasan presedan

Predstavnički dom američkog Kongresa je odbacio Obamin veto na ovaj zakon. Rezultat glasanja je bio ubjedljiv, pri čemu je 348 članova Kongresa bilo za odbacivanje veta, a 76 protiv

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je greškom i opasnim presedanom glasanje u Senatu SAD-a kojim je odbijen njegov veto na zakon koji dozvoljava porodicama žrtava napada 11. septembra 2001. godine da tuže zbog toga vladu Saudijske Arabije.

“To je opasan presedan”, rekao je Obama.

Predstavnički dom američkog Kongresa je odbacio Obamin veto na ovaj zakon.

Rezultat glasanja je bio ubjedljiv, pri čemu je 348 članova Kongresa bilo za odbacivanje veta, a 76 protiv, prenosi Reuters.

Senat je nešto ranije donio istu, skoro jednoglasnu, odluku o odbacivanju Obaminog veta.

Bijela kuća je osudila ovu odluku američkog Senata, piše portal balkans.aljazeera.net.

“Ovo je najveća sramota koju je Senat SAD-a učinio vjerovatno još od 1983. godine”, rekao je novinarima portparol Bijele kuće Josh Earnest, podsjećajući na posljednji slučaj kada je Senat, uz veliku većinu glasova, odbio predsjednički veto.

Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američke zakonodavne organe da će dozvoljavanje državljanima SAD-a da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada 2001. godine imati negativne posljedice.

Agencija navodi da Saudijska Arabija ima arsenal oruđa kojim bi mogla da uzvrati na američke mjere, uključujući smanjenje zvaničnih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz privrede SAD-a i ubjeđivanje bliskih saveznika u Vijeću za saradnju u Persijskom zalivu da umanje saradnju u borbi protiv terorizma, investicije i pristup SAD-u važnim regionalnim vazdušnim bazama.

“Ovo bi trebalo da bude jasno Americi i ostatku svijeta – kada je jedna država članica ovog vijeća nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način”, tvrdi profesor političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zalivska pitanja Abdulkhaleq Abdullah.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!