Halid Brkanović iz Njujorka, porijeklom Mrkojević, istrčao BMW Berlin Marathon 2022

Time je Halid nastavio uspješno porodičnu tradiciju: njegov otac Ćamo je takođe maratonac, više puta je istrčao ovu stazu u Njujorku, a i danas se u 66. godini aktivno bavi trčanjem, na kraćim distancama

Mrkojević porijeklom, Halid Brkanović (36) iz Njujorka je, nakon tri maratona u Njujorku i jednog u Čikagu, istrčao i BMW Berlin maraton u glavnom gradu Njemačke.

Time je Halid nastavio uspješno porodičnu  tradiciju: njegov otac Ćamo je takođe maratonac, više puta je istrčao ovu stazu u Njujorku, a i danas se u 66. godini aktivno bavi trčanjem, na kraćim distancama.

Halid, rođeni Njujorčanin koji s ponosom ističe porijeklo iz Bara, odnosno Mrkojevića, u Berlinu je od 45.000 takmičara bio 15.593. rangirani, sa vremenom 4 sata i 19 minuta.

Kako je kazao za Feral.bar, prvi maraton je istrčao 2016. godine, “a onda redom…”.

U Berlinu je trebao i ranije da nastupi, još 2020. godine, ali, zbog koronavirusa, maraton je tada bio otkazan.

“Ovo je moj veliki uspjeh jer sam početkom ljeta bio povrijeđen, pa nijesam mogao trenirati u punom kapacitetu, i ovo zato zaista smatram svojim velikim uspjehom, za koji je trebalo dosta fizičke, ali i psihološke pripreme”, priča Halid.

U svijet maratona ušao je po uzoru na Ćama, onda zavolio ovaj sport za  koji kaže da mu je sada najveći hobi.

“Takođe, podstrek mi je pružio i rođak Emil Brkanović koji živi u Švedskoj, a rođen je u Mrkojevićima, sa kojim sam zajedno trčao dva puta”, dodaje Brkanović, uspješni projekt-menadžer u advokatskoj komori Njujorka u kojem se i školovao.

Otac Ćamo, rodom iz Mrkojevića, i majka Baflija, od Metovića sa Menka, iznad Starog Bara, već 45 godina žive u “Velikoj jabuci”.

Halid sa roditeljima gotovo svako ljeto provodi u Baru, a nekoliko godina živi u braku sa Šejlom Perazić, rođenom Švajcarkinjom, takođe porijeklom iz Bara, uspješnom advokaticom u Njujorku.

“Moj podstrek za sportske i životne uspjehe je porodica. Otac je moj uzor u trčanju, a majka i supruga imaju puno razumijevanje i motivišu me na dalje bavljenje maratonom.

Nadam se da ću, Bože zdravlja, i narednih godina trčati maratone u SAD i u Evropi. Iako sam rođen i odrastao u Njujorku, moja porodica je učinila da smo svi vezani za Bar i Crnu Goru, a za Mrkojeviće i Stari Bar posebno”, zaključio je Halid.

Izvor: Feral.bar

Foto: Halid Brkanović (Privatna arhiva)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!