Đukanović u Ujedinjenim nacijama: Crna Gora je spremna da djeluje u slučaju priliva migranata

“Crna Gora dobro zna šta znači humani pristup, moralna i politička odgovornost i solidarnost”, poručio je Đukanović, navodeći da je država preduzela potrebne mjere za eventualni prihvat migranata

Crna Gora je spremna da, u okvirima strategije EU i međunarodnih standarda, djeluje preventivno u slučaju priliva migranata, ali i da humano postupa prema svim raseljenima, poručio je predsjednik Vlade Milo Đukanović na izlaganju u Ujedinjenim nacijama (UN) povodom migrantske krize.

“Crna Gora dobro zna šta znači humani pristup, moralna i politička odgovornost i solidarnost”, poručio je Đukanović, navodeći da je država preduzela potrebne mjere za eventualni prihvat migranata.

On je kazao da je tijesna saradnja na međunarodnom nivou, uz vodeću ulogu UN, nezaobilazan element kreiranja jedinstvenog glasa i odgovora na humanitarnu krizu.

“Problem izbjeglica i migranata je globalno pitanje. Iako Evropa, kao i mnogo puta u istoriji, zbog svoje geopolitičke pozicije, ostaje najotvorenija i najranjivija za posljedice konflikata na Bliskom istoku, Aziji i Africi. A Balkan, kao i obično, nezaobilazni svjedok procesa u kojima se nađu ljudi bježeći od rata i siromaštva”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, česta je konstatacija da nakon Drugog svjetskog rata nije bilo migracijskih tokova sličnih današnjim, što je tačno.

“Ali je tačno i da danas postoje snažne međunarodne organizacije čiji se mehanizmi moraju koristiti u rješavanju ovako složenih političkih i humanitarnih izazova”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, odgovornost za pomoć i prihvat izbjeglica i migranata mora biti ravnomjernije podijeljena.

“Crna Gora vrlo dobro zna što znači humani pristup i moralna i politička odgovornost i solidarnost. Iako mala, i u to vrijeme dio zajedničke države s više nego skromnim kapacitetima, za vrijeme krvavog raspada Jugoslavije, kao jedina republika koja je sačuvala mir i multietnički sklad, širom je otvorila granice za sve ljude koji su bježali od ratnih strahota”, poručio je Đukanović, prenosi portal rtcg.me.

U jednom trenutku, dodao je, Crna Gora je imala više od 120 hiljada izbjeglica, što je petina stanovništva države.

„Proteklih godina 15.000 izbjeglih i raseljnih iz regiona integrisano je u crnogorsko društvo. Uradili smo mnogo za rješavanje njihovog stambenog pitanja, posebno najranjivije kategorije“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je značajno pomoglo učešće u Regionalnom stambenom programu, finansiranom najvećim dijelom kroz fondove Evropske unije, u okviru kojeg je obezbijeđen novac za rješavanje stambenog pitanja više od 6.000 interno raseljenih lica i pripadnika romske populacije.

Vrijednost tog projekta je, kako je rekao, oko 28 miliona eura, a doprinos Crne Gore je 15 odsto.

„Crna Gora nije do sada direktno pogođena aktuelnim migracijskim rutama. Međutim,preduzeli smo potrebne mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju iznenadnog priliva, u skladu sa svim međunarodnim standardima“, poručio je Đukanović.

Između ostalog, kazao je premijer, izrađen je Nacrt Šengenskog akcionog plana koji će, pored pitanja bezbjednosti granica po šengenskim standardima, na adekvatan način obraditi planove za suzbijanje i prevenciju neregularnih migracija, kao i pitanja azila.

„Crna Gora izražava spremnost da preduzme sve mjere kako bi ostvarila blisku saradnju sa susjedima, sa zemljama moguće destinacije, kao i zemljama porijekla izbjeglica u funkciji što efikasnijeg suočavanja i iznalaženja održivog odgovora na problem izbjeglica i migranata“, saopštio je Đukanović.

On je poručio da Crna Gora snažno podržava usvajanje globalnog kompakta za izbjeglice i za migraciju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!