Colin Powell otkrio: Izrael posjeduje 200 komada nuklearnog oružja

Powell je to naveo u mailu koji su ove sedmice objavili ruski hakeri, navodi list “Times of Israel” u online izdanju. On je mail uputio donatoru američke Demokratske stranke Jeffreyju Leedsu, komentarišući govor koji je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao u Kongresu u martu 2015. godine o opasnostima koje predstavlja nuklearni sporazum s Iranom

Bivši američki državni sekretar Colin Powell tvrdi da Izrael ima 200 komada nuklearnog oružja, a to je naveo u mailu koji su ove sedmice objavili ruski hakeri, navodi list “Times of Israel” u online izdanju.

Powell je taj mail uputio donatoru američke Demokratske stranke Jeffreyju Leedsu, komentarišući govor koji je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao u Kongresu u martu 2015. godine o opasnostima koje predstavlja nuklearni sporazum s Iranom.

Bivši državni sekretar SAD-a je u tom mailu izrazio sumnju da će iranske vlasti upotrijebiti atomsku bombu čak i kad bi je se domogle.

“Momci u Teheranu znaju da ih Izrael ima 200 i sve su usmjerene ka Teheranu, a mi (Amerikanci) ih imamo na hiljade”, naveo je on, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Izrael zastupa politiku takozvane nuklearne dvosmislenosti, pri čemu javno niti potvrđuje, niti opovrgava postojanje atomskog arsenala.

Prema izvještaju Vijeća američkih naučnika, međutim, vjeruje se da Izrael posjeduje između 80 i 400 komada nuklearnog oružja, mada su autori tog dokumenta procijenili da je njihov broj bliži 80, navodi izraelski list.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!