Demokrate zabrinute zbog zdravlja Hillary Clinton: Bivšoj državnoj sekretarki dijagnostikovana upala pluća

Dr Lisa Bardack, njena doktorka, rekla je da je upala pluća Hillary Clinton dijagnostikovana u petak, kada su joj propisani antibiotici, i da joj je na ceremoniji u New Yorku pozlilo zbog dehidracije i vrućine. U ljekarskom saopštenju piše da se Clinton dobro oporavlja. Funkcioner njene kampanje kazao je da je zbog bolesti Clinton prisiljena da odgodi dvodnevno putovanje u Kaliforniju

Kampanja Hillary Clinton bila je u nedjelju prisiljena da objavi da je 68-godišnjoj bivšoj državnoj sekretarki u petak dijagnostikovana upala pluća.

To je učinjeno nekoliko sati nakon što joj je na obilježavanju godišnjice napada 11. septembra pozlilo i uz pomoć telohranitelja je, posrćući, ušla u automobil.

Mnoge demokrate, zabrinute onim što su vidjeli, zvali su poslije u sjedište kampanje.

Dr Lisa Bardack, njena doktorka, rekla je da je upala pluća Hillary Clinton dijagnostikovana u petak, kada su joj propisani antibiotici, i da joj je na ceremoniji u New Yorku pozlilo zbog dehidracije i vrućine. U ljekarskom saopštenju piše da se Clinton dobro oporavlja.

Funkcioner njene kampanje kazao je da je zbog bolesti Clinton prisiljena da odgodi dvodnevno putovanje u Kaliforniju predviđeno za ponedjeljak.

“Državna sekretarka Clinton kašljala je zbog alergije. U petak je, na pregledu zakazanom zato što kašalj nije prestajao, ustanovljeno da joj se razvila upala pluća”, rekla je dr Bardack.

Donald Trump, njen republikanski protivkandidat, već je prije naslućivao da sumnja u zdravstvenu izdržljivost Hillary Clinton.

“Kad imate Trumpa koji u startu podgrijava zdravstvene teorije zavjere, bilo kakva stvar koja bi pridonijela takvim teorijama u začetku se mora prekinuti”, rekao je demokratski strateg Bud Jackson.

Očekuje se da će sada rasti pritisak na oboje kandidata da objave svoj detaljan zdravstveni karton. Posebno zato jer se ulazi u zadnje sedmice kampanje koja je po definiciji puna stresa, s manjkom sna i viškom nezdrave hrane.

Kako piše portal dnevnik.hr, zdravstveni problemi posljednji su udarac u kampanji Hillary Clinton nakon što se Donald Trump po anketama vratio u igru i postao kompetitivan u ključnim državama u kojima će se odlučivati o pobjedniku predsjedničkih izbora.

Njena izjava da je pola Trumpovih birača “šaka jada”, da su rasisti i homofobi, izazvala je talas burnih kritika i naštetila joj u anketama.

Tokom republikanskih predizbora Trump je o svom protivkandidatu Jebu Bushu govorio kao o kandidatu “niske energije”, a njegove dosadašnje izjave o izdržljivosti Hillary Clinton kopija su te strategije. Trump, koji je inače vrlo aktivan na društvenim mrežama, dosad se lično nije oglasio o novim zdravstvenim problemima demokratske kandidatkinje.

“Očekujem da će to ‘izmusti’ do kraja”, rekao je republikanski strateg Art Hackney. “Već je govorio o tome da Hillary nema snage, pa mislim da će ovo iskoristiti, apsolutno”, dodao je on.

Očekuje se da će Trump o svom zdravlju govoriti u četvrtak, u emisiji slavnog televizijskog doktora Oza.

Taj 70-godišnji mulitimilijarder ne skriva svoju ljubav prema brzoj hrani, a javnost je o svom zdravlju informisao još manje od Clinton. Njegov doktor Harold Bornstein u decembru je objavio da Trump “puca od zdravlja i snage”, ali u tom šturom zdravstvenom izvještaju nema ni govora o tome koristi li republikanski kandidat neke ljekove. To je u potpunoj suprotnosti od republikanskog kandidata iz 2008, senatora Johna McCaina, koji je svoje zdravstvene podatke objavio na stotinama stranica.

“Bude li izabran, jamčim vam da će Trump biti najzdraviji predsjednik u istoriji”, kaže Bornstein.

Clinton je posljednji izvještaj o svom zdravlju objavila u julu 2015. godine.

Infektolog Amesh Adalja iz Centra za javno zdravlje u Pittsburgu, koji nije u ljekarskom timu Hillary Clinton, kaže da oporavak od upale pluća varira od nekoliko dana do nekoliko sedmica, zavisno o tome koliko je bolest teška.

“Ima pacijenata koji gotovo da nemaju posljedica, a ima onih koji moraju na bolničko liječenje”, rekao je Adalja.

Kampanja Hillary Clinton vjerovatno će biti pod pritiskom da objasni zašto javnost o upali pluća nije obaviještena odmah.

“Mislim da je izuzetno važno da Clinton bude transparentna”, kaže analitičar Douglas Brinkley. “Ako dijagnozu sazna u petak i javnost je mora saznati u petak. U protivnom, izgleda kao da nešto skrivate”, dodao je on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!