Ćorović: Vukli nas, a nisu rekli da su policajci, ovo je lice Vučićevog bolesnog režima

„Osjetila sam nečije ruke i čula sam – „pustite ženu“, glas (aktiviste i književnika) Vlade Arsenijevića. Niko nije rekao – mi smo policija. Pokušavala sam da se držim za neku banderu, čula sam Vladin glas, bilo je jedno magnovenje par trenutaka… Pomislila sam da su navijači, da će me odvesti u neku od onih uličica, da će me uvući u neki ulaz i prebiće me“, priča Ćorovićeva

Aktivistkinja Aida Ćorović koja je ranije danas privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću, puštena je nešto prije 19 sati, a za N1 je rekla: “Ova bruka večeras je lice režima Aleksandra Vučića i grijeh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima”.

Ćorovićeva je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negdje i pretući.

Ispred Doma sindikata aktivisti, građani, predstavnici NVO, ali i opozicionih političkih stranaka okupili su se u znak podrške njoj i umjetnici Jeleni Jaćimović, koja je takođe sa Ćorovićevom privedena. Kolona se zatim uputila ka muralu Ratka Mladića, ali im je kordon policije onemogućio prilaz.

Jaćimovićeva kaže da je bilo tužno i tragikomično danas i da se pita što ovih ljudi, koji su došli na skup, nije bilo u ovom broju ispred zida. „Nije mi jasno“, kaže.

Ćorovićeva je navela da je današnji dan mnogostruko simboličan i da su otišle ispred murala i vidjele da, da osim novinara i policije, „nije bilo nikoga od kolega“.

„I naša reakcija je bila potpuno spontana, nismo mnogo razmišljale, bilo mi je žao da budemo tu i da mediji odu… Danas je važan dan i nosi mnogo simbolike i tu smo priliku propustili. To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)“, rekla je za Dnevnik N1.

Ono što je uslijedilo, kaže, bilo je šokantno za nju.

„Osjetila sam nečije ruke i čula sam – „pustite ženu“, glas (aktiviste i književnika) Vlade Arsenijevića. Niko nije rekao – mi smo policija. Pokušavala sam da se držim za neku banderu, čula sam Vladin glas, bilo je jedno magnovenje par trenutaka… Pomislila sam da su navijači, da će me odvesti u neku od onih uličica, da će me uvući u neki ulaz i prebiće me“, priča Ćorovićeva.

Kaže da nijednog trenutka policajci nisu rekli ko su i gdje će da ih vode.

„Niko se nije predstavio, tražili su nam lične karte, policijski kombi je došao, stavili su nas kao dve izgrednice i odveli u PU Vračar“, kaže Ćorovićeva navodeći da su tamo s njima ljubazno postupali. „Čak je jedan mladić (policajac) koji me je vukao rekao – pa nije trebalo da se branite, eto ja se sada nalazim na slikama u svim medijima“, prenosi.

Ona navodi da ima dobro iskustvo sa policijom, podsjeća da je bila dvije i po godine štićeno lice. „I sada, mi remetimo javni mir zato smo gađale mural osuđenog ratnog zločinca, bićemo kažnjene simbolično, a mural se štiti“, kaže ona.

Navodi da je u čitavoj situaciji imala u glavi i mlade u Novom Pazaru i nenormalna navijanja kad dođu timovi iz Novog Pazara – tu spiralu mržnje i nacionalizma. „Sve vrijeme imam osjećaj da sam se vratila u 1990. i 1991. Da li je moguće da ovo društvo, posle 30 godina, nije iskoračilo nego imamo isti vrijednosni sistem. Ja nisam dripac, nisam baraba, ja sam bila poslanica, mi smo dvije pristojne građanke koje vuku po ulici a zaštitićemo mural“, navodi Ćorovićeva.

Jaćimovićeva dodaje – a nećemo zaštiti građanke ili novinarku listu Danas Snežanu Čongradin koja dobija prijetnje.

Foto: Aida Ćorović i Jelena Jaćimović (Printscreen/N1)

Idi na VRH
error: Content is protected !!