Uklonjena ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića

Ranije je visoki predstavnik Valentin Inzko najavio sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a, ukoliko ploča ne bude uklonjena

 

Foto: Printscreen/RSE

Ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je sa prostorija studentskog doma na Palama, prenosi N1.

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, saopštila je danas da je ime njenog oca, osuđenog ratnog zločinca, zloupotrebljeno i da tabla s njegovim imenom na studentskom domu na Palama treba da bude uklonjena jer je “obesmislena i ukaljana”.

Ranije je visoki predstavnik Valentin Inzko najavio sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a, ukoliko ploča ne bude uklonjena.

Prije 12 godina, 21. jula 2008, uhapšen je Radovan Karadžić, prvi i ratni predsjednik Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine, među kojima su genocid u Srebrenici, progoni, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva.

Radovan Karadžić je, takođe, optužen za kampanju granatiranja i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva, što je dovelo do smrti i ranjavanja hiljada ljudi, uključujući mnoge žene i decu.

Suđenje Radovanu Karadžiću trajalo je 10 godina, od 2009. do 2019. godine. U sudskom postupku branio se sam. Prvostepenom presudom kažnjen je 2016. godine sa 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH