Slovenija štedišama Ljubljanske banke isplatila 54 miliona eura

Prema proračunima slovenačke vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Sloveniji trebalo bi da dobiju 258 miliona eura, a dug bi trebalo da bude podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sva potrebna dokumenta koja se u Ljubljani verifikuju

Slovenija je štedišama stare Ljubljanske banke isplatila 54 miliona eura u devet mjeseci otkako je počela da prima njihove zahtjeve za povratom stare devizne štednje.

Fond Republike Slovenije za nasljedstvo do sada je izdao više od 7.000 računa za povrat štednje u ukupnoj vrijednosti od 85 miliona eura, od kojih je punomoćno postalo 4.200 računa i na osnovu njih je isplaćeno 54 miliona eura.

Protiv dosad izdatih računa podnijeto je samo 55 prigovora, što predstavlja manje od jedan odsto.

Osim toga, trenutno nije u toku nijedan sudski postupak koje bi štediše pokrenule zbog rješenja izdatog na osnovu njegovog prigovora na račun.

Kako prenosi portal rtcg.me, štediše imaju 30 dana za prigovor na račun i mogućnost sudske zaštite ako ni naknadnim rješenjem nisu zadovoljne.

Odluku o vraćanju nekad spornih depozita za koje je Ljubljana tvrdila da ih valja rješavati u sklopu sukcesije nekadašnje države, slovenačka vlada donijela je na osnovu zakona prije dvije godine, nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio da je država, kao osnivač i vlasnik te banke, odgovorna za povrat sredstava na isti način kako je to učinila prije dvadesetak godina za štediše u Sloveniji.

Prema proračunima slovenačke vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Sloveniji trebalo bi da dobiju 258 miliona eura, a dug bi trebalo da bude podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sva potrebna dokumenta koja se u Ljubljani verifikuju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!