Amerikanci spremaju napade na niz “iranskih ciljeva”, cure prvi detalji operacije

Napadi će biti pokrenuti u sljedećih nekoliko dana, kažu zvaničnici, a vremenske prilike će vjerovatno diktirati njihov početak. Ovo se događa nakon što su u nedjelju u napadu dronom ubijena tri američka vojnika u Jordanu, blizu sirijske granice. SAD je za napad okrivio policiju koju podržava Iran

SAD je odobrio planove za niz napada na iranske ciljeve u Siriji i Iraku, rekli su zvaničnici američkom partneru BBC-ja, CBS Newsu, piše BBC.

Napadi će biti pokrenuti u sljedećih nekoliko dana, kažu zvaničnici, a vremenske prilike će vjerovatno diktirati njihov početak.

Ovo se događa nakon što su u nedjelju u napadu dronom ubijena tri američka vojnika u Jordanu, blizu sirijske granice. SAD je za napad okrivio policiju koju podržava Iran.

Organizacija Islamski otpor u Iraku – za koju se vjeruje da sadrži više policija koje je naoružala, finansirala i obučavala Iranska revolucionarna garda – rekla je da je odgovorna za napad.

Iran je demantovao bilo kakvu ulogu u napadu u kojem je povrijeđen još 41 američki vojnik u vojnoj bazi.

Dok su američki zvaničnici obećali odgovor na napad dronom, predsjednik Joe Biden i drugi zvaničnici rekli su da zemlja ne želi širi rat s Iranom.

Nekoliko rupa koje podržava Iran povećalo je napade na entitete povezane sa SAD-om i Izraelom od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Hutisti u Jemenu koje podržava Iran su tako napali brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, što je izazvalo napade SAD-a i njegovih saveznika.

Zvaničnik američke odbrane rekao je za CBS da je dron oboren tokom noći u Adenskom zalivu, dok je morski dron bez posade pogođen i uništen u Crvenom moru.

Očekuje se da će tijela trojice američkih vojnika ubijenih u napadu biti vraćena u bazu vazdušnih snaga u Delawareu u petak. Bijela kuća je najavila da će predsjednik Biden prisustvovati tom događaju, piše BBC, prenosi “Jutarnji list”.

Foto: Ilustracija (Printscreen/AiirSource Military)

Idi na VRH
error: Content is protected !!