Uzbuna: Sjeverna Koreja testirala bombu snažniju od one bačene na Hirošimu (VIDEO)

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugerišu eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata. Dodao je da je to najsnažnija proba Sjeverne Koreje do sada

Seizmička aktivnost zabilježena je danas na području Sjeverne Koreje na kojem ta izolovana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja, pa se vjeruje da je Pjongjang izvršio petu nuklearnu probu, objavili su svjetski mediji.

Američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u tri sata po GMT-u na nivou površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Južnokorejski funkcioner kazao je da se vjeruje da je riječ o nuklearnoj probi i dodao da je sazvana sjednica južnokorejskog vijeća nacionalne sigurnosti, objavila je agencija Yonhap.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se sjevernokorejske nuklearne probe ne mogu tolerisati. Japansko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je formalan protest Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmjere radijaciju, prenosi Reuters.

Agencija Yonhap je javila da potres magnitude 5,3 sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od deset kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugerišu eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata.

“To je najsnažnija proba Sjeverne Koreje do sada, 20-30 kt najmanje. Ovo nije srećan dan. Važno je da im je ovo već peta proba, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim probama. Oni više nisu zaostala zemlja”, rekao je Lewis, prenosi portal ba.n1info.com.

Američko nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je da je “svjesno seizmičke aktivnosti na Korejskom poluostrvu u blizini mjesta na kojem Sjeverna Koreja obavlja nuklearne probe”.

“Pratimo događaje i nastavljamo da procjenjujemo stanje, u koordinaciji s našim regionalnim partnerima”, objavilo je vijeće.

Posljednjih dana satelitski snimci pokazali su pojačanu aktivnost na sjevernokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne probe Punggyeri, gdje su obavljena sva sjevernokorejska nuklearna testiranja od prvog 2006. godine.

Napetost je pojačana od januara, kad je Pjongjang obavio četvrtu nuklearnu probu, što je natjeralo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija na jačanje međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Vijeće je ponovno osudilo Sjevernu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vrijeme održavanja samita G20 u kineskom gradu Hangzhouu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!