Turska: Otvoren treći most preko Bosfora (VIDEO)

Radi se o jednom od najširih mostova na svijetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati željeznički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometar, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, te raspon 1.408 metara. Most će imati osam saobraćajnih traka i dvosmjernu željezničku prugu

U Istanbulu je danas svečano otvoren i u promet pušten treći most preko Bosfora, Yavuz Sultan Seli, kojim će biti povezane Evropa i Azija.

 

Radi se o jednom od najširih mostova na svijetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati željeznički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometar, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, te raspon 1.408 metara. Most će imati osam saobraćajnih traka i dvosmjernu željezničku prugu.

 

Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga takođe, čini specifičnim jeste i činjenica da se željeznički sistem nalazi na istom nivou glavnog dijela mosta.

 

Za izgradnju mosta, koji je i pored predviđenih 36 završen za 27 mjeseci, investirano je tri milijarde dolara.

 

Vlada je predvidjela da će most dnevno prelaziti 135.000 vozila. Naknada za automobile za prelazak mosta iznosit će 9,90 turskih lira, odnosno 3,4 dolara.

 

Most spaja istanbulski kvart Sariyer na evropskom dijelu i Poyrazkoy na azijskom dijelu grada.

 

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su i most Osmangazi, megaprojekt koji je dio autoputa dužine 433 kilometra, koji će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!