Državni sud Francuske naredio ukidanje zabrane nošenja burkinija

Najviši sud ove države očekuje da se do kraja dana ukine zabrana nošenja burkinija, specijalnog kupaćeg kostima za žene islamske vjeroispovjesti, u svim gradovima koji su donijeli zabranu

Francuski gradonačelnici nemaju pravo zabraniti nošenje burkinija, zaključio je Državni sud Francuske, dodavši da je suspenzija ranijeg pravilnika već stupila na snagu.

Najviši sud ove države očekuje da se do kraja dana ukine zabrana nošenja burkinija, specijalnog kupaćeg kostima za žene islamske vjeroispovjesti, u svim gradovima koji su donijeli zabranu.

Zakon se posebno odnosi na Villenueve-Loubet, u blizini Nice, a ukupno 15 gradova zabranilo je nošenje burkinija ranije ovog ljeta.

Kako prenosi portal ba.n1info.com, zvaničnici su zabranu nošenja burkinija opravdavali “rastućim rizikom od terorističkog napada”, dok su aktivisti za ljudska prava upozoravali da je zabranjivanje burkinija – ilegalno, te da gura društvo dalje u islamofobiju.

Podsjećamo, fotografije policajaca koji naređuju ženama da odstrane burkini širile su se kao “kuga” po društvenim mrežama ove sedmice, što su policijski zvaničnici prokomentarisali kao prijetnju – koja može ugroziti života policajaca.

U online zajednici, mjere 15 gradova koji su donijeli tu zabranu burkinija naišle su na brojne osude širom svijeta, prenose CNN i BBC. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!