Bijelo Polje: Pokrenuta peticija za oduzimanje pjesničke nagrade “Risto Ratković” Radovanu Karadžiću

“Decenijama čekamo da Ministarstvo kulture Crne Gore, lokalna uprava Bijelog Polja i JU ‘Ratkovićeve večeri poezije’ učine civilizacijski iskorak i oduzmu nagradu Radovanu Karadžiću, te tako isprave nepravdu nanesenu Crnoj Gori, Bijelom Polju i velikom pjesniku Ristu Ratkoviću. Vrijeme je pokazalo da to ne žele i neće svojom voljom učiniti, stoga želimo da ih građanskim protestom i peticijom prisilimo na to”, saopštili su inicijatori peticije

Grupa građana iz Bijelog Polja je pokrenula peticiju za oduzimanje pjesničke nagrade “Risto Ratković” Radovanu Karadžiću, osuđenom od strane Haškog tribunal za ratne zločine i zločine protiv humanosti.

 

“Decenijama čekamo da Ministarstvo kulture Crne Gore, lokalna uprava Bijelog Polja i JU ‘Ratkovićeve večeri poezije’ učine civilizacijski iskorak i oduzmu nagradu Radovanu Karadžiću, te tako isprave nepravdu nanesenu Crnoj Gori, Bijelom Polju i velikom pjesniku Ristu Ratkoviću. Vrijeme je pokazalo da to ne žele i neće svojom voljom učiniti, stoga želimo da ih građanskim protestom i peticijom prisilimo na to”, saopštili su inicijatori peticije.

 

Kako podsjeća portal pcnen.com, Radovan Karadžić je nagradu “Risto Ratković” dobio 1993. godine.

Nagrade su se, zbog toga što je dobio Karadžić, odrekli raniji dobitnici Jevrem Brković i Sreten Perović, a iz istog razloga odbio je da je primi Marko Vešović 2008. godine.

 

Predsjednik žirija koji je nagradio Karadžica bio je Ranko Jovović, pjesnik i tadašnji poslanik Narodne stranke, a članovi Želidrag Nikčević, pjesnik i tada portparol Nardne stranke, i Stevan Kordic, koji je nakon toga izabran za direktora Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

Peticiju možete potpisati na sledećem linku

 

Slični tekstovi

Bijelo Polje: Spomenik zločinu, nagrada i dalje u rukama zločinca

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!