Kosovski Albanci postavili tablu i zastavu: Odredili Crnoj Gori dokle je Kosovo

“Ova tačka je prava granica između Kosova i Crne Gore, gdje smo mi, članovi kosovskog parlamenta, postavili tablu koja se nalazi osam kilometara od lokacije kosovske policije, a dva kilometra od crnogorske policije”, navodi se u saopštenju Samoopredjeljenja

Poslanici Samoopredjeljenja postavili su zastavu i tablu “Republika Kosovo” unutar teritorije Crne Gore, u oblasti koja je, po njihovom mišljenju, oduzeta Kosovu u procesu razgraničenja.

Njih je predvodila Donika Kadaj-Bujup, poslanica koja je krajem 2015. uhapšena zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

“Ova tačka je prava granica između Kosova i Crne Gore, gdje smo mi, članovi kosovskog parlamenta, postavili tablu koja se nalazi osam kilometara od lokacije kosovske policije, a dva kilometra od crnogorske policije”, navodi se u saopštenju Samoopredjeljenja.

U njemu se dodaje da će Samoopredjeljenje svim sredstvima nastaviti da se protivi navodnom poklanjanju teritorije Kosova.

Poslanici više opozicionih partija tvrde da je Crna Gora oštetila Kosovo za 8.000 kvadrata. Međutim, nezavisna međunarodna ekspertska komisija, koju je zatražila doskorašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja.

Kako je juče objavio “Koha ditore”, Vlada Kosova neće dostaviti Skupštini predlog sporazuma o demarkaciji dok ne obezbijedi podršku dvije trećine poslanika.

“Prema sadašnjim izjašnjavanjima poslanika, Vlada je daleko od obezbjeđivanja tih glasova”, piše list.

“Koha ditore” piše da Vlada “traži konsenzus koji trenutno nije postignut” pošto se veći koalicioni partner, Demokratska partija Kosova (DPK), “sve više udaljava od sadašnje verzije sporazuma”.

Potpredsjednik Skupštine Džavit Haljiti i šef poslaničke grupe i potpredsjednik DPK Adem Grabovci su ocijenili da granična linija utvrđena sporazumom nije realna “i da je oduvijek bila na Čakoru”.

Govoreći o razgraničenju, predsjednik Skupštine i lider DPK Kadri Veselji je izjavio da Skupština nikada neće donijeti odluku koja je u suprotnosti sa interesima Kosova i njenih građana.

Bivši predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići poručio je da vladajuća koalicija mora da se odrekne sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!