Okončana talačka kriza u Francuskoj: Dvoje mrtvih, napadač ubijen

Muškarac, koji je tvrdio da pripada oružanoj grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), oteo je taoce u supermarketu u gradiću Trebesu, blizu Montpelliera

Foto: Twitter/Lies Breaker

Francuska policija je potvrdila da je ubila napadača koji je ubio najmanje dvije osobe, a nekoliko ranio, u talačkoj krizi na jugu te zemlje.

Ranije je saopšteno da je otmičar tražio oslobađanje iz zatvora Salaha Abdeslama, koji stoji iza napada u Parizu u novembru 2015. godine, kada je ubijeno gotovo 130 ljudi.

Muškarac koji je tvrdio da pripada oružanoj grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) oteo je taoce u supermarketu u gradiću Trebesu, blizu Montpelliera.

U trgovinu “Super U” upali su specijalci, a stotine policajaca blokirale su okolno područje, javlja Al Jazeera.

Prema Reutersu, koji se poziva na francuski policijski sindikat, otmičar je prethodno pucnjem u glavu ubio neidentificiranu osobu u obližnjem gradu Carcassonne.

Agencija navodi da su Trebes i Carcassonne udaljeni 20-ak minuta vožnje i da je muškarac ubio jednu osobu i ranio drugu, a potom ukrao automobil.

Francuski premijer Edouard Philippe opisao je ranije situaciju kao “vrlo ozbiljnu” i kazao kako “djeluje da se radi o terorističkom činu”.

“Operacija još nije gotova”, kazao je Philippe.

U akciju je uključena antiteroristička jedinica pariskih tužilaca, prenijela je britanska agencija.

Gradonačelnik Trebesa je kazao ranije listu “Le Depeche” da misli da je najmanje jedna osoba ubijena.

Francuski premijer Edouard Philippe je rekao kako bi se moglo raditi o “terorističkom napadu”.

Agencija Reuters je prenijela da muškarac tvrdi da je povezan s ISIL-om.

Al Jazeerina reporterka Natacha Butler je izvijestila da bi talačka situacija mogla biti povezana s ranijim incidentom u gradu Carcassonne, u kojem je jedan policajac povrijeđen.

Al Jazeerina reporterka je izvijestila da je osumnjičeni navodno otvorio vatru na četiri policajca, koja nisu bila na dužnosti, prije nego što je pobjegao.

Vjeruje se da je napadač bio ista osoba koja je izazvala prethodni incident.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!