Gusinjanin Rasim Feratović uzima mjeru Dejvidu Rokfeleru: Milijarder prezadovoljan našim krojačem

Kada je jednog dana u radnji na Menhetnu zazvonio telefon, a sa druge strane bila Rokfelerova sekretarica, Feratović je bio prilično iznenađen. Nedugo potom došao je i svjetski poznati milijarder, a nakon što je probao prvo odjelo koje mu je sašio Feratović rekao je: „Nikada do sada nijesam obukao odijelo koje je sašiveno iz prve“! 

Kada je sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka Gusinjanin Rasim Rosi Feratović mimo volje u Sarajevu upisao šnajderski zanat, nije ni slutio da će jednog dana uzimati mjere i krojiti i šiti odijela za poznate svjetske biznismene i milijardere.

Feratović je tog, mnogi bi rekli sudbonosnog dana, zakasnio na drugi upis u školu u Sarajevu i, kako kaže, morao da upiše taj zanat koji uopšte nije volio, da ne bi izgubio godinu školovanja.

Tridesetak godina kasnije, odijela koja on šije počeli su da nose svjetski poznati bankar Dejvid Rokfeler, čuveni advokat Raul Felder, brojni glumci, ljekari, bankari, biznismeni… koji redovno dolaze u njegovu radnju na Menhetnu.

„Školovanje, koje je trajalo tri godine, teklo je veoma lijepo. Na moje iznenađenje, već na prvoj godini sam zavolio zanat i tjerao sebe da ga što bolje savladam, da što više učim, da bih pružio mušteriji ono što traži. Po završetku školovanja doškolovavao sam se na razne načine. Išao sam kod nekoliko majstora šnajderaja u Sarajevu, ali i kod daidže Huseina Huseinovića, koji je imao šnajdersku radnju ’De Paris’, koja i danas postoji, jer je zanat naslijedio njegov sin“, priča Feratović za Portal Revije Fokus.

ODLAZAK U RIM

Već u 21. godini počeo je da radi samostalno. U Sarajevu je otvorio šnajdersku radnju, a potom i butik u Skenderiji, ali su se snovi mladog momka brzo srušili, jer je nakon sedam-osam mjeseci u Bosni počeo rat. Feratović se vratio se u rodno Gusinje kod oca i majke i ostao manje od mjesec dana jer, kaže, politička situacija ni u Crnoj Gori nije bila dobra. Spakovao je kofere i oputovao u Italiju.

„Otišao sam u Rim, u kojem sam živio od 1992. do 1997. godine. Mjesec dana po dolasku našao sam posao u struci u centru Rima, gdje sam radio svih pet godina“, kaže Feratović.

Već izgrađeni majstor, Feratović nije imao problema sa zanatom, ali jeste zbog nepoznavanja jezika. Sa gazdom se sporazumijevao teško i morao je da nauči jezik za nepunih osam mjeseci.

„Nakon što sam naučio jezik sve je bilo lakše. Šio sam odijela za političare, bankare, poslovne ljude… Sve smo radili za visoku klasu. Istovremeno, u Rimu sam usavršavao krojački zanat i došao do najvećeg stepena u zanatu. To je sve ručni rad i mora da bude 100 odsto dobar“, priča Feratović.

Za to vrijeme u Ameriku je nekoliko puta dolazio turistički, a 2004. je ostao.

„I tada sam došao kao turista, ali i uvidio da je Amerika zemlja u kojoj može da se prosperira, u kojoj se cijeni znanje i da, ako imate znanje onda i uspijevate“, ističe Feratović.

NOVI POČETAK U AMERICI

Nova sredina, novi mentalitet, novi ljudi i opet novi jezik nijesu pokolebali Feratovića da treći put krene od početka.

„Opet je slijedilo učenje jezika. Ipak, bez obzira što nijesam znao engleski uspijevao sam da se sporazumijem s mušterijama i otvorio sam krojačku radnju na Menhetnu, a kasnije se preselio u mnogo veći i bolji prostor“, veli Feratović.

Mušterije je, dodaje, pridobio dobrim poznavanjem zanata.

„Mušterija koja je bila zadovoljna preporučila bi me svom prijatelju, ovaj svom… I tako je moj posao počeo da se razvija“, kaže Feratović.

No, jednog dana zazvonio mu je telefon, a sa druge strane bila je sekretarica čuvenog Dejvida Rokfelera.

„Njemu je odijela godinama šio Italijan koji je u to vrijeme zbog starosti prestao da radi, a sekretarica, njegova desna ruka, tražila je na Menhetnu krojača sa pet zvjezdica, odnosno visoke klase, koji bi Rokfeleru sašio odijelo onako kako on želi. Na internetu je pronašla podatak da je moja radnja na Menhetnu sa pet zvjezdica, odnosno visoke klase. Bio sam prilično iznenađen. Nijesam mogao da vjerujem da čovjek koji je poznat u cijelom svijetu traži baš moje usluge. Naravno, bilo mi je milo“, ne krije Feratović.

Kaže da se nije plašio da će ispuniti zahtjeve poznatog milijardera.

„Znam sebe i kako radim. Kad smo se prvi put vidjeli uzeo sam mu mjere, a on, čovjek sa velikim iskustvom, želio je da zna šta i kako radim. Rokfeler ima 100 godina, odličan ukus i zna šta hoće. Nije pitao koliko košta, samo je izabrao štof“, prisjeća se Feratović.

 ODUŠEVLJENI ROKFELER

Poslije dvije probe, Dejvid Rokfeler je došao da preuzme odijelo.

„Rekao mi je: ’Nikada do sada nijesam obukao odijelo koje je sašiveno iz prve’! Svidjelo mu se kako radim i kako mu stoji odijelo. Za njega šijem već četiri godine i sašio sam mu osam odijela“, otkriva naš sagovornik.

Dodaje da Rokfeler uvijek dođe sa nekoliko pomoćnika.

„Kada je dolazio posljednji put pitao me je: ’Rosi, imaš li mušteriju od 100 godina kojoj šiješ odijelo?’ Odgovorio sam mu: ’Imam’. Pitao me ko je to, a ja sam mu odgovorio: ’Vi’. Nasmijao se, pružio mi ruku i izašao“, prepričava Feratović jedan od razgovora sa Rokfelerom, koji, kako kaže, nije zahtjevan, a odijela plaća po 5.000 dolara.

On je jedan sasvim običan čovjek. Rekao mi je da cio život nosi odijela koja se šiju specijalno za njega. Kada je imao 12 godina otac ga je odveo kod krojača koji mu je sašio odijelo. Od tada, kazao mi je, nikada nije kupio odijelo. Jednostavno, zna šta znači šiti odijelo po mjeri“, priča Rasim Feratović.

Odijela šije od najboljih materijala. To su, pojašnjava, materijali od merino vune (australijska vuna) koji su izuzetno skupi, pa su, samim tim, skupa i odijela. Koštaju od 2.000 dolara pa naviše.

Na pitanje ko bi volio da mu zakuca na vrata Feratović je odgovorio da se nikada ne zna ko može doći, ali bi volio da uzme mjere i šije za Hilari Klinton, jer, kaže, ona ima ukus i zna šta hoće. Od muškaraca, poslije Dejvida Rokfelera, volio bi da sašije odijelo glumcu Danijelu Krejgu, poznatom po ulozi Džejmsa Bonda.

U njegovoj radnji, tokom posjete reportera Portala Revije Fokus, bilo je tek sašiveno novo odijelo za Rokfelera, a Feratović kaže da će milijarder lično doći da ga proba i preuzme.

Sead Hodžić 

Foto: Fokuspress.com

Upozorenje: Zabranjeno je preuzimanje teksta i fotografija bez pismene saglasnosti naše redakcije

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!