Martin Arbanas osuđen: Sletio u kanal, pa suvozača na samrti prebacio za volan!

Martin je vozio maćehin Golf makadamskim putem uz nasip. Bježao je policajcima. U nepreglednom zavoju sletio je u kanal. Za razliku od njega, koji je prošao s višestrukim prelomima, Pisačić je završio na aparatima i nakon 24 dana borbe za život preminuo je na Rebru

Foto: Facebook (Martin Arbanas i Robert Pisačić)

Martin Arbanas (21) jeosuđen na četiri godine zatvorazbog izazivanjasaobraćajne nesrećeu kojoj je poginuo Robert Pisačić (17). On je “golfom” koji je pripadao njegovoj maćehi, bežao od policije, a sa njim u automobilu je bio njegov prijatelj koji je trebalo za 6 mjeseci da postane punoljetan,piše Jutarnji list.

Iako je porodica Arbanas od tog kobnog dana 9. novembra 2014. godine uvjeravala sve redom da je za upravljačem “golfa dvojke” sjedio nesrećni maloljetnik, s obzirom na to da su njegovo tijelo policajci zatekli na vozačevom sjedištu kad su stigli na mjesto nesreće, kombinovano medicinsko vještačenje povreda, ali i vještačenje Robertovog mobilnog telefona s kojeg je Martin grozničavo s mjesta nesreće tog jutra uputio čak sedam poziva svojoj porodici, pokazali su upravo suprotno – Martin Arbanas je vozio, a Robert Pisačić je sjedio na suvozačevem mjestu. Sudija Kornelija Kalaj-Blažeković kao olakšavajuću okolnost pri izricanju presude uzela je Arbanasovu mladost i raniju neosuđivanost.

Tragedija koja je zavila u crno Pisačiće dogodila se oko 2.25 sati kada je Martin vozio maćehin Golf makadamskim putem uz nasip. Bježao je policajcima koji su ga pokušavali zaustaviti. Kod lovačkog doma Srna u Petrovini u smjeru Velike Gorice neiskustvo za volanom stiglo je na naplatu. U nepreglednom zavoju Arbanas je sletio u kanal oborinskih voda Sava-Odra. Za razliku od njega, koji je prošao s višestrukim prelomima, Pisačić je završio na aparatima i nakon 24 dana borbe za život preminuo je na Rebru. Nedostajalo mu je šest meseci do punoljetnosti. Iz kome se nije budio zbog teških povreda, preloma i unutrašnjeg krvarenja.

Okrivljeni Arbanas se sve vreme branio ćutanjem, a jedino što je rekao u sudnici je: “Nisam kriv”. Četvorogodišnja kazna na koju Arbanas ima pravo žalbe nije nikakva utjeha porodicipreminulog Roberta.

“Martinovo lice u sudnici je bilo betonski zid. Sudija je rekla da u svojoj karijeri još nije srela čovjeka koji pri ovakvom dijelu nije pokazao grč mišića na licu, iskru u oku… I ne, nije mi ni sad lakše. Policija je aljkavo obavila posao. Policijski izvještaji mijenjali su se četiri puta u ovom slučaju koji je pun nelogičnosti. Policajci Golf nisu slikali u kanalu, nego tek kad su ga stavili na kran, i to s neoštećene strane. A nedugo potom Golf je uništen na deponiji CIOS-a pod izgovorim da ne plaća ležarinu. Tri dana nakon saobraćajke Arbanasi su nam vratili sinov novčanik u kojem su bile dvije kune i vozačka dozvola Martinove maćehe! Zar je to normalno? Pet dana nakon saobraćajke vratili su nam i Robertov mobilni telefon s kojeg su izbrisali sve kontakte, ali vještačenje je pokazalo istinu. Danas su mi jasni ti potezi”, kaže za Jutarnji list Emina Pisačić, majka stradalog Roberta.

Ali ono što i dalje “visi” u vazduhu je pitanje koje muči sve: je li u tom stanju šoka i zadobijenih povreda Arbanas mogao cijeli scenario prikrivanja krivice i premještanja tijela osmisliti sam, je li imao pomagače do dolaska policije, ali i kasnije? Ne zna se.

“Iz nekog razloga zaobišlo se i pitanje je li Martin imao pomagača pri skrivanju krivice. Kad sam pitalapolicijuzašto Robertu prvom nisu priskočili u pomoć jer je bio teže povrijeđen, rekli su mi da ga prvo nisu videli tvrdeći da je bio u fetus-položaju s glavom ispod volana. To je nemoguće. Tokom postupka izređala su se tri sudska vještačenja s istim rezultatom, ali nijedno Arbanasima nije bilo po volji pa su tražili rekonstrukciju nesreće. Martinov otac Neno nakon nesreće dolazio nam je u kuću i davao uputstva kako da se ponašamo. Sjećam se dana kad je Robertov prijatelj došao kod nas te pred nama nazvao Martina i stavio ga na spikerfon. Matina je upitao: ‘Jel’ ti znaš da Robert možda neće preživjeti? Dobio je MRSA-u. Na to je on odgovorio: ‘Boli me k… za Roberta!’”,dodaje još Robertova majka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!