Hirošima: Obama odao počast žrtvama, ali se nije izvinio za nuklearni napad

Obama je prvi aktivni američki predsjednik koji je došao u Hirošimu nakon što je bačena nuklearna bomba na taj grad 1945. On je kazao da njegova posjeta pokazuje da se “i najbolnije podjele mogu premostiti”

Američki predsjednik Barak Obama danas je u Hirošimiodao počast žrtvama prvog nuklearnog napada, rukujući se i zagrlivši neke od preživjelih žrtava.

Obama je iskoristio posjetu tom gradu na koji su američke snage 6. augusta 1945. bacile atomsku bombu kako bi pozvale na “svijet bez nuklearnog oružja”, ali se nije izvinio za bombardovanje Hirošime.

“Prije 71 godinu smrt je došla s neba”, rekao je Obama ispred spomenika žrtvama.

“Toga dana svijet se zauvijek promijenio. Bomba je pokazala da čovječanstvo može uništiti samo sebe. Zašto smo došli u Hirošimu? Došli smo da razmislimo o toj strašnoj sili oslobođenoj u ne tako davnoj prošlosti. Došli smo da odamo počast mrtvima. Njihove duše nam govore, traže od nas da pogledamo u svoju nutrinu”, rekao je Obama, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Obama je kazao da “tehnološki napredak koji ne prati odgovarajući napredak ljudskih institucija može za nas biti koban”.

Naučna revolucija koja je omogućila cijepanje atoma poziva nas i na moralnu revoluciju”, poručio je američki predsjednik.

On je kazao da njegova posjeta pokazuje da se “i najbolnije podjele mogu premostiti”.

Obama je prvi aktivni američki predsjednik koji je došao u Hirošimu nakon što je bačena nuklearna bomba na taj grad 1945. Po dolasku je prvo obišao Memorijalni muzej mira, a zatim je u društvu japanskog premijera Šinzea Abea posjetio Memorijalni park mira. Obojica su zastala ispred vječnog plamena, a zatim su položili vijence.

Šestog avgusta 1945. američki bombarder Enola Gay ispustio je atomsku bombu na grad i usmrtio 140.000 ljudi, a tri dana poslije bomba bačena na Nagasaki odnijela je 70.000 života.

SAD nije nikada uputio izvinjenje za te napade.

Većina Amerikanaca smatra da je bombardovanje Hirošime i Nagasakija bilo opravdano kako bi se okončao rat i spasili američki životi. Velika većina Japanaca smatra da bombardovanje nije bilo opravdano.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!